Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 20:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τριμήνου οι τιμές, εν μέσω αύξησης της ζήτησης σε ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Σε υψηλό τριμήνου οι τιμές, εν μέσω αύξησης της ζήτησης σε ΗΠΑ

Άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι τιμές πετρελαίου αγγίζοντας υψηλό τριμήνου, εν μέσω προβλέψεων για περιορισμό της προσφοράς, αύξηση της ζήτησης για βενζίνη στις ΗΠΑ, ελπίδες για νέα μέτρα στήριξης στην Κίνα, αλλά και αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Επιπλέον, οι τιμές βρήκαν στήριγμα στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές σχετικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και τις εξαγωγές σιτηρών. 

Η αύξηση των τιμών λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Φέντεραλ Ριζέρβ. Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν συνεχώς το κόστος δανεισμού και επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας με φόβο μείωσης της ζήτησης. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 82,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κυμαινόταν πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι με άνοδο κατά 2,5%. Και οι δύο τιμές εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Απριλίου. 

Η τιμή αργού αναμένεται να ξεπεράσει το μέσο όρο διακύμανσης των τελευταίων 200 ημερών, το οποίο αποτελεί βασικό τεχνικό επίπεδο. 

Και οι δύο τιμές πετρελαίου παρουσιάζουν άνοδο τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες με την προσφορά να αναμένεται να περιοριστεί λόγω των περικοπών της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. 

Η άνοδος αντανακλά τις ολοένα και πιο σφιχτές συνθήκες καθώς οι περικοπές στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας έχουν αντίκτυπο στην αγορά, τη στιγμή που η καλοκαιρινή ζήτηση για βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών είναι υψηλότερη του αναμενομένου, εκτιμά η Citi Research. 

H υψηλή ζήτηση έχει εκτοξεύσει τα προθεσμιακά βενζίνης στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
Διαβάστε επίσης:
 
Πετρέλαιο: Έρχονται σοβαρά προβλήματα στις αγορές – Ανεβαίνουν οι τιμές
 
Πετρέλαιο: Η επιστροφή του brent στα 80 δολάρια αποτελεί σημείο καμπής;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News