Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 18:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη νέα κεντρική τραπεζίτρια

Τουρκία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη νέα κεντρική τραπεζίτρια

Η νέα διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) πρόκειται να κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της αυτήν την εβδομάδα, παρουσιάζοντας τα «σχέδιά» της για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.

Η 44χρονη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η οποία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά έκανε καριέρα στις ΗΠΑ, θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Ιουλίου, να επιχειρήσει να πείσει τους επενδυτές ότι η Τουρκία καταβάλλει σοβαρές και αξιόπιστες προσπάθειες προκειμένου χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Ερκάν δείχνει να έχει στην παρούσα φάση το «μομέντουμ» με το μέρος της.

Επενδυτές προερχόμενοι από τον Κόλπο (τις χώρες του οποίου είχε επισκεφθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προ ημερών) υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Τα πενταετή CDS υποχώρησαν κατά περισσότερες από 250 μονάδες βάσης από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές του Μαΐου και έπειτα, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνονται και τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν και αρνητικά στοιχεία που τους κάνουν να ανησυχούν.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα απογοήτευσε τις αγορές με τις δύο αποφάσεις που πήρε για τα επιτόκια από τότε που ανέλαβε η Ερκάν, αναφέρει το Bloomerg υποστηρίζοντας ότι η 44χρονη κεντρική τραπεζίτρια κινείται κατά τρόπο περισσότερο προσεκτικό και συγκρατημένο από όσο θα επιθυμούσαν πολλοί οικονομολόγοι.

Σημειώνεται ότι από τότε που ανέλαβε η Ερκάν τον περασμένο Ιούνιο και έπειτα, τα επιτόκια ανέβηκαν από το 8,5% στο 15% και εν συνεχεία από το 15% στο 17,5%. Ο πληθωρισμός ωστόσο εξακολουθεί να κινετία σε επίπεδα υψηλότερα του 40% ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων κατά πάσα πιθανότητα θα ωθήσουν τις τιμές ακόμη υψηλότερα, σημειώνει στην ανάλυσή του το Bloomberg.

«Συνεχιζόμενοι πολιτικοί περιορισμοί, σχετικοί με τις απόψεις του ιδίου του προέδρου Ερντογάν για τα επιτόκια αλλά και με τις επερχόμενες τουρκικές τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2024, ενδέχεται να περιορίσουν τα περιθώρια για μια πιο αποφασιστική αλλαγή πολιτικής», σημειώνει στη δική του ανάλυση οι οίκος Fitch.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News