Business & Finance Δευτέρα 24/07/2023, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γερμανία ετοιμάζει βοήθεια 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Η Γερμανία ετοιμάζει βοήθεια 20 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής τσιπ

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να διαθέσει 20 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την κατασκευή ημιαγωγών στη χώρα σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον τεχνολογικό τομέα και να εξασφαλίσει προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης. 

Τα χρήματα πρόκειται να διανεμηθούν σε γερμανικές και διεθνείς εταιρείες έως το 2027 και θα αντληθούν από το Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, σύμφωνα με άτομα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και μίλησαν στο Bloomberg.

Το ταμείο, γνωστό ως KTF, δημιουργήθηκε αρχικά για να επενδύσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά το πεδίο εφαρμογής του έχει διευρυνθεί καθώς η Γερμανία προσπαθεί να περιορίσει τις τακτικές κρατικές δαπάνες. Η διάθεση ύψους έως και 180 δισ. ευρώ βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εντός της κυβέρνησης και θα δημοσιευτεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για ένα νέο εργοστάσιο της Intel Corp. και βρίσκεται στη διαδικασία συμφωνίας για περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε επιδοτήσεις σε εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και η γερμανική Infineon Technologies AG.

Το σχέδιο για υποστήριξη chip σημαίνει ότι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για πρόσθετα έργα. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία. 

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις εξαρτήσεις διαφοροποιώντας και προσελκύοντας μελλοντικές τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κατασκευαστές πάλεψαν να εξασφαλίσουν προμήθειες τσιπ στο αποκορύφωμα της πανδημίας, πυροδοτώντας μια νέα ώθηση για επέκταση της τοπικής παραγωγής ημιαγωγών. Οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν επίσης τονίσει τους κινδύνους υπερβολικής εξάρτησης από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πάει σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Γερμανία επιδοτεί εταιρείες παρά την επιστροφή στους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών παροχών. Μετά τις υψηλές δαπάνες στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση που σχετίζεται με τις κινήσεις της Ρωσίας να συμπιέσει τις προμήθειες, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner επέμεινε στην επιστροφή στα συνταγματικά όρια χρέους.

Αν και δεν ανταποκρίνεται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια που παρέχουν οι ΗΠΑ με το Chips and Science Act, το πακέτο επιδοτήσεων της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που έχουν υποσχεθεί άλλες μεγάλες κυβερνήσεις να ενισχύσουν την τοπική τους κατασκευή chip. Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να δεσμεύσει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ινδία προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσελκύσει επενδύσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί για ημιαγωγούς σε Κίνα

Δεν είναι τόσο εύκολο να μπει κάποιος στην αγορά των τσιπ – Γίγαντας 47,9 δισ. δολαρίων απέτυχε

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι μετοχές που προτείνει η BofA για να εκμεταλλευτείτε την έκρηξη της AI

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News