Business & Finance Σάββατο 22/07/2023, 16:33
ΕΥΡΩΠΗ

Enria: Ισχυρές τράπεζες θα δείξουν τα αποτελέσματα των stress tests

Enria: Ισχυρές τράπεζες θα δείξουν τα αποτελέσματα των stress tests

Πιο ισχυρές θα εξέλθουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα stress tests, δήλωσε ο Andrea Enria, επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza, ο Enria υποστήριξε πως τα αποτελέσματα θα δείξουν ότι οι τράπεζες ξεκίνησαν από καλύτερη θέση, με υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων και πολύ καλύτερα σε ποιότητα και πιο αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι τα stress test διενεργούνται από την εποπτική τραπεζική αρχή και την ΕΚΤ και αποτελούν κρίσιμη «εξέταση» για τις τράπεζες, διότι δείχνουν την ετοιμότητά τους να αντεπεξέλθουν σε τυχόν προβλήματα, ενώ επίσης αποτυπώνουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Τα αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εξετάζουν τους κινδύνους, παρότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε μετά την κρίση της SVB και της Credit Suisse, δήλωσε ο Enria. Τα επίπεδα των κεφαλαίων είναι ικανοποιητικά, η ρευστότητα είναι υψηλή και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι καλύτερη από ποτέ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μπορούν να στοχεύουν σε υψηλά κέρδη και ανταμοιβές προς τους μετόχους τους στους επόμενους μήνες και χρόνια.

Ο Enria επανέλαβε ότι η ΕΚΤ εστιάζει στα επίπεδα ρευστότητας έπειτα από τις πρόσφατες κρίσεις του Μαρτίου, λέγοντας ότι οι εποπτικές αρχές θα αυξήσουν τους ελέγχους από τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Stress test: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στα stress tests – Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες

Καμπανάκι ΕΚΤ: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα είναι χειρότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News