Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 14:21
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ BLOOMBERG

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

Δεν «πείθει» το σχέδιο της ΕΚΤ – Οι οικονομολόγοι βλέπουν νωρίτερα μείωση των επιτοκίων

Το σχέδιο της ΕΚΤ να διατηρήσει υψηλά το βασικό επιτόκιο δανεισμού, όταν φτάσει στην κορύφωσή του, δεν φαίνεται να πείθει τους οικονομολόγους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η πλειονότητα των ειδικών αναμένει μείωση έπειτα από μόλις έξι μήνες.

Ειδικότερα, μία μικρή μερίδα των οικονομολόγων αναμένει ότι η τελευταία αύξηση στο επιτόκιο καταθέσεων θα γίνει τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ανέλθει στο 4%. Η ίδια ομάδα προβλέπει ότι η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2024. Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις υπάρχει μεγάλη διχογνωμία, καθώς μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αναμένεται ότι το επιτόκιο θα ανέρχεται μεταξύ του 2% και του 4%.

Πάντως, ομόφωνα οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 25 ποσοστιαίων μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι αποκλίσεις καταδεικνύουν πόσο δύσκολες είναι οι προβλέψεις για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% από 5,5% αυτή τη στιγμή και από τουλάχιστον 10% το περασμένο φθινόπωρο. Το τοπίο θολώνει όχι μόνο λόγω των επίμονων πιέσεων στις τιμές και στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και επειδή οι αξιωματούχοι δεν είναι βέβαιοι πότε θα φανούν τα αποτελέσματα της σύσφιγξης στην οικονομία.

Παρά τις δυσκολίες, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης δείχνουν σίγουροι για τη δυνατότητα της ΕΚΤ να βρει τη σωστή ισορροπία, μεταξύ της κατάλληλης σύσφιγξης για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων και της αποφυγής μιας ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δύο στους τρεις ειδικούς δήλωσαν βέβαιοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα υπερβούν το μέτρο, ενώ εννέα στους δέκα προέβλεψαν επίσης ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσεις τις επιτοκιακές αυξήσεις νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στα stress tests – Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες

Αναδίπλωση από το «γεράκι» της ΕΚΤ: Η σύσφιγξη μπορεί να σταματήσει νωρίτερα

Ignazio Visco: Ο πληθωρισμός θα πέσει γρηγορότερα από ό,τι περιμένει η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News