Business & Finance Πέμπτη 20/07/2023, 21:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σιτηρά: Άνοδος τιμών για 3η ημέρα – Φόβοι για επισιτιστική κρίση

Σιτηρά: Άνοδος τιμών για 3η ημέρα – Φόβοι για επισιτιστική κρίση

Νέα άνοδο σημείωσε σήμερα η τιμή του σίτου, αφού η Ρωσία απείλησε να αντιμετωπίσει τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικούς μεταφορείς φορτίου, εντείνοντας τους φόβους για παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου των τιμών. Το συμβόλαιο σίτου με τη μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου διαπραγματευόταν ενδοσυνεδριακά περίπου 1,4% υψηλότερα στα 737,6 σεντς ανά μπουσέλ, σημειώνοντας υψηλό τριών εβδομάδων.

Είχε προηγηθεί ένα άλμα 8,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους, λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Ωστόσο, οι τιμές του σίτου παραμένουν πολύ κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 σεντς ανά μπούσελ που σημειώθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η άνοδος ακολουθεί την απόφαση του Κρεμλίνου τη Δευτέρα να αποσυρθεί από την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία εν καιρώ πολέμου που παρείχε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε «βαθιά» λύπη για την απόφαση της Ρωσίας να βάλει τέλος στην πρωτοβουλία, που ουσιαστικά ήταν ένα «σωσίβιο» για εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν την πείνα, καθώς και όσους ήδη παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων.

Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Επιθέσεις σε τερματικούς σταθμούς σιτηρών

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά λιμένων και υποδομών σιτηρών στη νότια Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, think tank με έδρα τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι οι πρόσφατες επιθέσεις είναι πιθανό να επιβεβαιώσουν εκ νέου τις αντιρρήσεις της Ρωσίας για την ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και να εμποδίσουν την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει γεωργικά προϊόντα.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο νότιο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας και σε άλλες πόλεις κατέστρεψαν 60.000 τόνους σιτηρών καθώς και ζωτικής σημασίας υποδομές.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι ουσιαστικά επιτίθεται σε όλους εκείνους που βασίζονται στις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και θέτει σε κίνδυνο ευάλωτους ανθρώπους. Ένα μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων διατροφής πηγαίνει σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Από τότε που υπογράφηκε πέρυσι τον Ιούλιο, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας επέτρεψε την εξαγωγή περισσότερων από 32 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τροφίμων από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας – την Οδησσό, το Χορνομορσκ και το Πίβντενι – σε 45 χώρες παγκοσμίως.

«Περαιτέρω πίεση στις προμήθειες»

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η συμφωνία έπαιξε «σημαντικό ρόλο» στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ οι αναλυτές σημείωσαν ότι υποστήριξε τη σταθερότητα των τιμών και απέτρεψε τις ελλείψεις σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι επενδυτές, ωστόσο, είχαν προετοιμαστεί για την ακύρωση της Πρωτοβουλίας.

«Η Ουκρανία θα αναγκαστεί τώρα να εξάγει τα περισσότερα σιτηρά και ελαιούχους σπόρους της μέσω των χερσαίων συνόρων της και των λιμανιών του Δούναβη. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος μεταφοράς και θα συσσωρεύσει περαιτέρω πίεση στα κέρδη των Ουκρανών αγροτών», δήλωσε ο Κάρλος Μέρα, επικεφαλής των αγορών γεωργικών προϊόντων στην ολλανδική τράπεζα Rabobank.

«Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι θα μπορούσε να ωθήσει τους Ουκρανούς αγρότες να καλλιεργήσουν λιγότερα σιτηρά την επόμενη σεζόν, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις προμήθειες στο μέλλον», πρόσθεσε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Σιτηρά: Νέα άνοδος 9% στις τιμές μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας

Ζελένσκι: Έτοιμοι να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών χωρίς τη Ρωσία

Τρόφιμα: Τι θα φέρει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News