Μεγάλες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ στα stress tests – Υπερβολικά αισιόδοξες οι τράπεζες
Μια από τις πιο δυναμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει έως τώρα, πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα stress tests, αφότου οι τράπεζες υιοθέτησαν μια μη ρεαλιστική προσέγγιση για την αξιολόγηση των κινδύνων για τους ισολογισμούς τους.
Στο πλαίσιο των stress tests, οι τράπεζες κλήθηκαν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο συγκεκριμένων οικονομικών σεναρίων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατέληξαν ότι στο χειρότερο πιθανό σενάριο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων τους θα μειωνόταν περίπου κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ στη συνέχεια προσάρμοσε το ποσοστό, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο περίπου στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειώνεται ότι αυτή η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελεί μια τυπική διαδικασία, όμως η διαφορά στη φετινή φάση διασφάλισης ποιότητας των stress tests είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν.
Ήδη από τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει τις τράπεζες που πέρασαν εύκολα αυτό το πρώτο στάδιο του τεστ ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ήταν λιγότερο ρόδινα. Οι αποκλίνουσες απόψεις φέρνουν στην επιφάνεια τις εντάσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζιτών που εποπτεύει. Πολλές τράπεζες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους γιατί θεωρούν την εποπτεία της ΕΚΤ υπερβολικά παρεμβατική, την ώρα που προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές των μετοχών τους μέσω υψηλότερων πληρωμών στους επενδυτές.
Τα stress tests δείχνουν πόσο έτοιμες είναι οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν σοκ που μπορεί να πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Οι τράπεζες που περνούν έχουν περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους τους.
Το τελευταίο stress test θεωρήθηκε ότι περιείχε το πιο σκληρό οικονομικό σενάριο που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ, πολλές τράπεζες τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, χάρη στα αυξημένα κέρδη και τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα έσοδα από δάνεια.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Andrea Enria, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την υπερβολική αισιοδοξία ορισμένων τραπεζών. Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησε να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοιες μη ρεαλιστικές υποβολές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Καμπανάκι ΕΚΤ: Τα τελικά αποτελέσματα των stress tests θα είναι χειρότερα
Stress test: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Fed: Ανθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στα stress tests – Στα 541 δισ. οι απώλειες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News