Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 21:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Επίθεση στην Κομισιόν που επέλεξε Αμερικανίδα σε θέση Ανταγωνισμού

Μακρόν: Επίθεση στην Κομισιόν που επέλεξε Αμερικανίδα σε θέση Ανταγωνισμού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε το διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίας Αμερικανίδας πρώην συμβούλου σε κολοσσούς της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft Corp. και Amazon.com ως επικεφαλής οικονομολόγου για θέματα ανταγωνισμού.

Ο Μακρόν είπε ότι η καθηγήτρια του Γέιλ Φιόνα Σκοτ Μόρτον «θα πρέπει να μείνει πίσω» από μια σειρά από βασικές έρευνες ανταγωνισμού λόγω των προηγούμενων ρόλων της με τις κορυφαίες τεχνολογικές των ΗΠΑ. 

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της Ε.Ε. είπε ότι «θα ήταν ανοιχτός» σε μια τέτοια πρόσληψη εάν οι Ευρωπαίοι είχαν παρόμοιες θέσεις εργασίας «στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων στον Λευκό Οίκο» ή στην Κίνα. Είπε ότι θα ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικό» αν αποκαλυφθεί ότι υπήρχε έλλειμμα Ευρωπαίων οικονομολόγων που θα ήταν κατάλληλοι για τη θέση αντί για τους Αμερικανούς.

Η επίθεση του Μακρόν στο διορισμό ακολουθεί την κριτική από υπουργούς της κυβέρνησής του καθώς και βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, είπε ότι η επιτροπή Οικονομίας ήθελε να διορίσει έναν επικεφαλής οικονομολόγο «με βάση τα προσόντα και όχι το διαβατήριό του». Ωστόσο, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση για να εξεταστεί εάν η Σκοτ Μόρτον μπορεί να έχει συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έργο της στην επιτροπή.

Νωρίτερα την εβδομάδα, μια ομάδα Ευρωπαίων οικονομολόγων υποστήριξε τον διορισμό της Σκοτ Μόρτον, επαινώντας την επιτροπή για την προσέλκυση «ενός από τους καλύτερους οικονομολόγους στον κόσμο». Ο Σκοτ Μόρτον πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο την 1η Σεπτεμβρίου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News