Business & Finance Τρίτη 18/07/2023, 09:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ignazio Visco: Ο πληθωρισμός θα πέσει γρηγορότερα από ό,τι περιμένει η ΕΚΤ

Ignazio Visco: Ο πληθωρισμός θα πέσει γρηγορότερα από ό,τι περιμένει η ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει γρηγορότερα από ό,τι προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο μήνα, εκτιμά τώρα ο Ignazio Visco, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, που είναι μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

Ενώ ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονος, οι χαμηλότερες τιμές για εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, δήλωσε ο Visco στο Bloomberg.

«Δεδομένου ότι παρατηρούμε μια σημαντική μείωση στις τιμές της ενέργειας, πρέπει να περιμένουμε ότι αυτό θα φανεί και στον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, σίγουρα μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

«Η ΕΚΤ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2025 θα σημειωθεί το 2%, η εντύπωσή μου είναι ότι μπορεί να είναι πιο γρήγορο», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης ή εάν θα υπάρξει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg  εκτιμούν ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ θα ανέλθει τελικά στο 4% από 3,5% που είναι τώρα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 4% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ

Γαλλία: Άρχισαν να μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις – Αισιόδοξο τοπίο στον πληθωρισμό

Η δύσκολη απόφαση της ΕΚΤ – Δεν ξέρει αν πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News