ΕΕ και Λατινική Αμερική προσπαθούν να βρουν κοινή γραμμή για Ουκρανία και εμπόριο
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να επανεκκινήσουν τις σχέσεις με τη Λατινική Αμερική ανταγωνιζόμενοι την επιρροή ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά η διαμάχη για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία εμποδίζει τις προσπάθειές τους.
Η ΕΕ θα βοηθήσει να επενδυθούν πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική μέχρι το 2027, δήλωσε η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επιχειρηματική διάσκεψη τη Δευτέρα ενόψει διήμερης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες από τις εν λόγω περιοχές.
Η χρηματοδότηση —η οποία θα προέρχεται από έναν συνδυασμό κονδυλίων της ΕΕ, συνεισφορών των κρατών μελών, αναπτυξιακών τραπεζών και ιδιωτικού τομέα— θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η υγεία και η εκπαίδευση.
Ένας βασικός στόχος για την Ευρώπη στη σύνοδο κορυφής είναι να αναζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη για την Ουκρανία στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή, να μειώσει την επιρροή της Κίνας και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβασή της.
Όμως οι διπλωμάτες έχουν διφορούμενες απόψεις σχετικά με μια πιθανή δήλωση στο τέλος της συνόδου κορυφής. Η ΕΕ θέλει να καταδικάσει «τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας», αποδοκιμάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και απαιτώντας «την πλήρη και άνευ όρων απόσυρσή της», σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Bloomberg.
Ωστόσο, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής προτιμούν επί του παρόντος να «εκφράζουν ανησυχία» για τον πόλεμο και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για άμεση παύση των εχθροπραξιών, δείχνει το προσχέδιο.
Η Κούβα και η Νικαράγουα είναι από τις κύριες χώρες που εμποδίζουν μια πιο σκληρή στάση στη δήλωση κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο άτομα που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμα.
«Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης ρίχνει ένα πέπλο αβεβαιότητας στον κόσμο και διοχετεύει πόρους για πολεμικούς σκοπούς που ήταν μέχρι τότε απαραίτητοι για την οικονομία και τα κοινωνικά προγράμματα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva στην επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα. «Η κούρσα των εξοπλισμών καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Εμπορική Συμφωνία
Η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη – βρίσκονται σε συνομιλίες για να προσπαθήσουν να συνάψουν μια εμπορική συμφωνία για περισσότερα από 20 χρόνια. Ωστόσο, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αρνήθηκαν την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και τους κανόνες για τη μείωση των εκπομπών CO2 που περιλαμβάνουν αυστηρούς όρους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Θέλουμε να συζητήσουμε σήμερα πώς να συνδέσουμε περαιτέρω τους ανθρώπους μας, πώς να συνδέσουμε περαιτέρω τις επιχειρήσεις μας, πώς να αποφύγουμε τον κίνδυνο, πώς να ενισχύσουμε και να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και πώς να εκσυγχρονίσουμε τις οικονομίες μας με τρόπους που μειώνουν τις ανισότητες και ωφελούν όλους».
Τα παραπάνω είπε η Von der Leyen στους δημοσιογράφους νωρίτερα καθώς καλωσόριζε τον Πρόεδρο της Βραζιλίας.
Ανακοινώνοντας τον επενδυτικό στόχο των 45 δισ. ευρώ στην περιοχή, η ΕΕ προσπαθεί να ανταγωνιστεί την κινεζική επιρροή που υπάρχει εκεί. Η Ισπανία σχεδιάζει να βοηθήσει στην παροχή δημόσιας χρηματοδότησης αξίας περίπου 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα αναπτυξιακών κεφαλαίων, εξαγωγικών πιστώσεων και άλλων εργαλείων.
Η Von der Leyen είπε ότι η ΕΕ «θα επενδύσει ισχυρά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».
Ο Lula είπε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του θέλει να μοιραστεί την «έντονη οικονομική της δραστηριότητα» με τους εταίρους της ΕΕ και της Mercosur. «Και το πιο σημαντικό, θέλουμε να εμβαθύνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη συζήτηση —όχι μόνο για τη βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη— αλλά θέλουμε να συζητήσουμε σε βάθος και για το κλίμα,» πρόσθεσε.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News