Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία αρνείται να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία αρνείται να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λήγει σχεδόν ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της, αυξάνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και κλιμακώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Η Ρωσία δηλώνει ότι σταμάτησε τη συμφωνία που επιτρέπει τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, όπου η πείνα αποτελεί αυξανόμενη απειλή και οι υψηλές τιμές των τροφίμων έχουν ωθήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια. Μετά την είδηση για την απόφαση της Ρωσίας, τα συμβόλαια αναφοράς του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έφτασαν να σημειώνουν άνοδο έως και 3,5%.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας τη Δευτέρα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Η συμφωνία είχε παραταθεί αρκετές φορές, ωστόσο, επρόκειτο να λήξει σήμερα. Η Ρωσία ισχυριζόταν εδώ και μήνες ότι οι όροι για την παράτασή της δεν είχαν εκπληρωθεί.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους αποστολείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, ενώ η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη καθώς ξεκινά η επόμενη συγκομιδή. Η απόφαση έρχεται αφού η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν ζημιές στη ναυαρχίδα της γέφυρας προς την Κριμαία.

Κρεμλίνο: Καμία σύνδεση της επίθεσης με τη συμφωνία

Το Κρεμλίνο πάντως διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει σύνδεση της επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας με την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», η οποία προορίζεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη συμφωνία ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Έκκληση της Γερμανίας

Η Γερμανία πάντως, συνέχισε να απευθύνει έκκληση προς τη Μόσχα να καταστήσει εφικτή την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς σε τακτική συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Η συμφωνία, για την υπογραφή της οποίας είχαν μεσολαβήσει τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, αποσκοπούσε στην ανακούφιση από τις συνέπειες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν μπλοκαριστεί λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι εάν η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν ενσωματώσει σύντομα προϊόντα λιπασμάτων, η Μόσχα δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία.

«Δεν ονομάστηκε συμφωνία για τα σιτηρά, ονομάστηκε Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και στο ίδιο το κείμενο η συμφωνία ανέφερε ότι αυτό ισχύει για την επέκταση των ευκαιριών για εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων», είπε ο Λαβρόφ.

«Αυτή δεν είναι η συμφωνία που συμφωνήσαμε στις 22 Ιουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δεκάδες ρωσικά πλοία φορτωμένα με περίπου 200.000 τόνους λιπάσματος που περιμένουν για εξαγωγή. Εκτός από το να συμπεριληφθούν και οι εξαγωγές λιπασμάτων, το Κρεμλίνο ζήτησε επίσης την επανέναρξη ενός αγωγού που διασχίζει τη Ρωσία και καταλήγει σε ένα ουκρανικό λιμάνι.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι να επιστρέψει η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο αποκλεισμός της Μόσχας από το SWIFT απέκοψε τη χώρα από πολλά από τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα του πλανήτη τις ημέρες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί από διπλό πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας

Συμφωνία για τα σιτηρά: Εκπνέει τη Δευτέρα – Τι ζητά η Μόσχα για την ανανέωσή της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News