Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 08:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ανάπτυξη 6,3% στο β΄ τρίμηνο – Χαμηλότερη των προβλέψεων

Κίνα: Ανάπτυξη 6,3% στο β΄ τρίμηνο – Χαμηλότερη των προβλέψεων

Ανάπτυξη 6,3% εμφάνισε η οικονομία της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές παρέμεινε αδύναμη και η πτώση των τιμών των ακινήτων έπληξε την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Πάντως, η οικονομία επιταχύνθηκε σε σχέση με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 4,5% που είχε εμφανίσει τους πρώτους τρεις μήνες του 2023. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 7,3%.

Οι μέτριοι αριθμοί ανάπτυξης ενισχύουν  τις προσδοκίες για περαιτέρω προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία, προκειμένου να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για ρυθμό 5% στο σύνολο του 2023. Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,5% για τους πρώτους έξι μήνες.

Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια δανεισμού αρκετές φορές, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη ζήτηση, σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός έχει εξανεμιστεί σε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση με πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Ανησυχία για την κινεζική οικονομία προκαλούν και τα στοιχεία για την ανεργία των νέων. Ενώ το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιούνιο στο 5,2%, το ποσοστό των ανέργων ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών αυξήθηκε στο ρεκόρ του 21,3%.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News