Business & Finance Κυριακή 16/07/2023, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Συμφωνία για ένταξη σε εμπορικό μπλοκ ύψους 12 τρισ. λιρών

Βρετανία: Συμφωνία για ένταξη σε εμπορικό μπλοκ ύψους 12 τρισ. λιρών

Η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Kemi Badenoch, υπέγραψε επίσημα μια συνθήκη που επιβεβαιώνει την ένταξη στο τεράστιο μπλοκ Ινδο-Ειρηνικού CPTPP, τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας μετά το Brexit μέχρι σήμερα.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Κυριακή (16/7) στη Νέα Ζηλανδία, θα λάβει πλέον κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλα κράτη της CPTPP θα ολοκληρώσουν επίσης τις δικές τους νομοθετικές διαδικασίες. Πάνω από το 99% των σημερινών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου που εξάγονται σε χώρες CPTPP θα είναι σύντομα επιλέξιμα για μηδενικούς δασμούς, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η 11μελής Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την ΥπερΕιρηνική Συνεργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα ενταχθεί στο μπλοκ, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα ξεκλειδώσει το εμπόριο σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 12 τρισεκατομμυρίων λιρών. 

Μένει να δούμε πόσο η συμφωνία ωφελεί πραγματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας, σύμφωνα με το CNBC. Με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, η συμφωνία θα αυξήσει το μακροπρόθεσμο εγχώριο ΑΕΠ κατά μόλις 0,08%, το οποίο θα έχει μικρό αντίκτυπο για να αντισταθμίσει τις απώλειες του ευρωπαϊκού εμπορίου ως αποτέλεσμα του Brexit. Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η Badenoch δήλωσε ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί το καθεστώς της ως ανεξάρτητου εμπορικού έθνους για να ενταχθεί σε ένα «συναρπαστικό, αναπτυσσόμενο, στραμμένο προς το μέλλον εμπορικό μπλοκ».

«[Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και θα στηριχθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην CPTPP υποστηρίζουν ήδη πάνω-κάτω στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή της. Ένας στους 100 εργαζόμενους στη Βρετανία απασχολείται σε μια επιχείρηση που εδρεύει σε μια χώρα της CPTPP, σύμφωνα με την κυβέρνηση που επικαλείται στοιχεία του 2019.

Η Badenoch πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα «άνοιγε τεράστιες ευκαιρίες και απαράμιλλη πρόσβαση σε μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Sean McGuire, Διευθυντής Ευρώπης στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, δήλωσε ότι η συμφωνία, παράλληλα με μια εξωτερική και στρατηγική ατζέντα για το παγκόσμιο εμπόριο από τη Βρετανία, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανάπτυξη με εξαγωγές σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και η πράσινη τεχνολογία, ενώ κάνει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές».

«Ως μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις πιο δυναμικές αγορές του κόσμου, οι βρετανικές εταιρείες θα προσβλέπουν σε νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», είπε.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News