Βρετανία: Μπαίνει στην εμπορική ένωση Ινδίας-Ειρηνικού CPTPP, αξίας 15,7 τρισ.δολαρίων
Η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, υπέγραψε επίσημα συμφωνία για την ένταξη της Βρετανίας στο τεράστιο εμπορικό μπλοκ Ινδίας-Ειρηνικού CPTPP, στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας έως σήμερα μετά το Brexit.
Η συμφωνία, που υπογράφηκε σήμερα Κυριακή στη Νέα Ζηλανδία, θα εξεταστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ άλλες χώρες μέλη της CPTPP θα ολοκληρώσουν επίσης τις δικές τους νομοθετικές διαδικασίες. Πάνω από το 99% των σημερινών προϊόντων της Βρετανίας που εξάγονται σε χώρες CPTPP θα είναι σύντομα επιλέξιμα για μηδενικούς δασμούς, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Η 11μελής Συμφωνία Συνεργασίας των Χωρών του Ειρηνικού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα ενταχθεί στην εμπορική ένωση, η οποία, σύμφωνα με το Λονδίνο, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το εμπόριο σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 12 τρισεκατομμυρίων λιρών (15,7 τρισεκατομμύρια δολαρίων).
Μένει να δούμε κατά πόσο η συμφωνία θα ωφελήσει πραγματικά τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας. Με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, η συμφωνία θα αυξήσει το μακροπρόθεσμο ΑΕΠ της Βρετανίας μόλις 0,08%, το οποίο θα έχει μικρό αντίκτυπο για να αντισταθμίσει τις απώλειες του ευρωπαϊκού εμπορίου ως αποτέλεσμα του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η Badenoch δήλωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί το καθεστώς της ως ανεξάρτητης εμπορικής χώρας για να ενταχθεί σε ένα «αναπτυσσόμενο, στραμμένο προς το μέλλον εμπορικό μπλοκ».
«Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και θα στηριχθεί στις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που οι επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στην CPTPP υποστηρίζουν ήδη στη χώρα», ανέφερε σε δήλωσή της. Ένας στους 100 εργαζόμενους στη Βρετανία απασχολούνταν σε μια επιχείρηση που εδρεύει σε μια χώρα της CPTPP, σύμφωνα με την κυβέρνηση που επικαλείται στοιχεία του 2019.
Η Μπάντενοχ πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα «άνοιγε τεράστιες ευκαιρίες και απαράμιλλη πρόσβαση σε μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων».
Η εμπορική συμφωνία λαμβάνει χώρα μετά την ανενεργή πλέον συμφωνία Trans-Pacific Partnership, ή TPP, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ αλλά κατέρρευσε, αφού ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο Σιν Μαγκουάιρ, διευθυντής Ευρώπης στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, δήλωσε ότι η συμφωνία, παράλληλα με μια εξωτερική και στρατηγική ατζέντα για το παγκόσμιο εμπόριο από τη Βρετανία, έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε ανάπτυξη με εξαγωγές σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπηρεσίες και η πράσινη τεχνολογία, ενώ κάνει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού μας πιο ανθεκτικές».
«Ως μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις πιο δυναμικές αγορές του κόσμου, οι βρετανικές εταιρείες θα προσβλέπουν σε νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», ανέφερε.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ινδία: Η νέα… Κίνα με την οποία όλοι προσπαθούν να κλείσουν deals
Τρία χρόνια Brexit: Ενα διαζύγιο που συνεχίζει να πληγώνει
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News