Business & Finance Κυριακή 16/07/2023, 11:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η επιστροφή του brent στα 80 δολάρια αποτελεί σημείο καμπής;

Πετρέλαιο: Η επιστροφή του brent στα 80 δολάρια αποτελεί σημείο καμπής;

Τα στοιχήματα για μία πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς μετά από ένα μεγάλο διάστημα. 

Αφού δεχόταν πιέσεις εδώ και μήνες, η τιμή brent ξεπέρασε την προηγούμενη εβδομάδα τα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο, καθώς η ζήτηση για καύσιμα στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο ανακάμπτει με τις προβλέψεις να την βλέπουν να φθάσει σε νέα ύψη. Αυτό συμβαίνει την ώρα που η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ έχουν μειώσει την παραγωγή τους και αυτό αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των αποθεμάτων ανά τον κόσμο. 

«Περιμένουμε μία απότομη σύσφιγξη της αγοράς. Καθώς η ζήτηση αυξάνεται εποχικά, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο», ανέφερε ο Τόριλ Μποσόνι, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Πέρα από την ανταμοιβή όλων είχαν κάνει στοιχήματα για άνοδο των τιμών πετρελαίου, οι παραγωγοί ενέργειας από το Τέξας έως τη Μόσχα θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ευνοηθεί τελευταίως από τη μείωση του κόστους καυσίμων και την αποθέρμανση του πληθωρισμού. 

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η επιστροφή του πετρελαίου brent στα 80 δολάρια το βαρέλι αποτελεί σημείο καμπής που προαναγγέλλει σημαντικό ράλι τιμών. Τα σύννεφα οικονομικής καταιγίδας εξακολουθούν να σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα, από τους ασταθείς κινεζικούς δείκτες έως τα αυξανόμενα επιτόκια, και τα βαρέλια αργού πετρελαίου με μειωμένες τιμές συνεχίζουν να πλημμυρίζουν την αγορά από το Ιράν και τη Ρωσία.

Τουλάχιστον όμως, η αγορά φαίνεται να έχει βρει ένα σημείο στήριξης. 

Αναλυτές στην αγορά πετρελαίου πέρασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες τους για τις τιμές. Εγκατέλειψαν τις αρχικές εκτιμήσεις για επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι εν μέσω της εξασθενημένης οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη και όταν η Σαουδική Αραβία κατέβαλε επανειλημμένες προσπάθειες να στηρίξει τις τιμές με την παραγωγή.

Ωστόσο, οι αναλυτές διατήρησαν την άποψη ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι πιο ισχυροί για την αγορά και την περασμένη εβδομάδα τα κομμάτια του παζλ άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης brent, το κύριο διεθνές σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

«Είναι το σημείο καμπής που περίμενε η αγορά», δήλωσε ο Jorge Leon, αντιπρόεδρος έρευνας αγοράς πετρελαίου στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy. «Μοιάζει με την έναρξη του ζεστού καλοκαιριού στην αγορά αργού».

Περικοπές OPEC+

Τα νέα δεδομένα λαμβάνουν χώρα, καθώς οι περικοπές της παραγωγής που έγιναν από τους Σαουδάραβες και άλλους στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών έχουν επιτέλους αντίκτυπο.

Το Ριάντ έδωσε ακόμη μια ώθηση στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι μια πρόσθετη, μονομερής περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο.

Ακόμη και η Ρωσία, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, φαίνεται να συμβάλει στην άνοδο της αγοράς. Για μεγάλη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Μόσχα ενίσχυε τις εξαγωγές αργού και μεγιστοποιούσε τις πωλήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, παρόλο που δεσμευόταν να μειώσει την παραγωγή. Τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg δείχνουν ότι, τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου, η χώρα μείωσε τις εξαγωγές κατά περίπου 25%.

Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης μετατράπηκε από πλεόνασμα σε έλλειμμα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Standard Chartered. Το έλλειμμα θα υπερδιπλασιαστεί τους επόμενους μήνες, εξαντλώντας τα αποθέματα πετρελαίου κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, εκτιμά η Rystad.

Επιφυλακτικές παραμένουν οι τράπεζες 

Πολλοί έμποροι traders εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προοπτικές αύξησης των τιμών.

Η ζήτηση παραμένει στο έλεος ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, από τη συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης έως την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τους φόβους ότι η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) περιόρισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου φέτος.

Από πλευράς προσφοράς, η παραγωγή αυξάνεται από τις ΗΠΑ έως τη Βραζιλία. Ακόμη και εντός του ΟΠΕΚ+, μέλη όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, που εξαιρούνται από τις περικοπές στην παραγωγή, αυξάνουν τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι εξαγωγές της Τεχεράνης έχουν φτάσει σε υψηλό πέντε ετών, σύμφωνα με τη σύμβουλο Kpler.

Μερικές από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street είχαν προβλέψει τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, τώρα η JPMorgan Chase & Co. υποστήριξε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή, ενώ η Morgan Stanley βλέπει την αγορά ξανά σε πλεόνασμα το επόμενο έτος.

«Πολλά εξαρτώνται από τη ζήτηση», δήλωσε ο Martijn Rats, παγκόσμιος στρατηγός πετρελαίου της Morgan Stanley με έδρα το Λονδίνο. «Αλλά η προσφορά φαίνεται να υπάρχει για να την καλύψει».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Δυσκολεύεται η ρωσική οικονομία – Αλλά το πετρέλαιο ξεπέρασε το πλαφόν των 60 δολ.

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο οι τιμές

Χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου βλέπει η ΙΕΑ – Δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News