Business & Finance Κυριακή 16/07/2023, 10:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα σιτηρά: Εκπνέει τη Δευτέρα – Τι ζητά η Μόσχα για την ανανέωσή της

Συμφωνία για τα σιτηρά: Εκπνέει τη Δευτέρα – Τι ζητά η Μόσχα για την ανανέωσή της

H συμφωνία ορόσημο για τις εξαγωγές σιτηρών που υπογράφηκε μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρόκειται να λήξει τη Δευτέρα, μια αποκάλυψη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις παγκόσμιες συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, εάν η Μόσχα αρνηθεί να ανανεώσει τη συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας προτάσεις για τη διάσωση της συμφωνίας. Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες με το Κρεμλίνο μέσω Signal και WhatsApp θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα συμφωνία υποστηρίζει μόνο τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα και όχι τις ρωσικές εξαγωγές λιπασμάτων που περιλαμβάνονται επίσης στη συμφωνία, αλλά δεν έχουν ακόμη αναχωρήσει για παγκόσμιους προορισμούς.

Την Πέμπτη, ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας και απείλησε για τέταρτη φορά από την έναρξη της συμφωνίας να μην την ανανεώσει.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, το Κίεβο και η Μόσχα αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Αυτές οι αποστολές γεωργικών προϊόντων σταμάτησαν για σχεδόν έξι μήνες έως ότου εκπρόσωποι από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τον ΟΗΕ και την Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο, περιόρισε τον αντίκτυπο από το ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας με το άνοιγμα τριών βασικών ουκρανικών λιμανιών.

Με βάση τη συμφωνία, περισσότερα από 1.000 πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους γεωργικών προϊόντων έχουν αναχωρήσει από τα λιμάνια της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Γιούζνι της Ουκρανίας. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και την εποπτεί και μεταφορά 725.167 τόνων σιταριού ώστε να ταξιδέψουν με πλοία του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σε ορισμένες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.

Ο υποστηριζόμενος από τον ΟΗΕ οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση των εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας γνωστοποίησε χθες ότι για σχεδόν τρεις μήνες, κανένα πλοίο δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι Γιούζνι της Ουκρανίας. Επιπλέον, δεν έχει εγκριθεί κανένα νέο σκάφος να αναχωρήσει από την Ουκρανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Δεν είναι η συμφωνία που συμφωνήσαμε»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησαν τη Δύση για τη δημιουργία παγκόσμιας ανασφάλειας και αστάθειας.

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι εάν η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας δεν ενσωματώσει σύντομα προϊόντα λιπασμάτων, η Μόσχα δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία.

«Δεν ονομάστηκε συμφωνία για τα σιτηρά, ονομάστηκε Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας και στο ίδιο το κείμενο η συμφωνία ανέφερε ότι αυτό ισχύει για την επέκταση των ευκαιριών για εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων», είπε ο Λαβρόφ.

«Αυτή δεν είναι η συμφωνία που συμφωνήσαμε στις 22 Ιουλίου», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δεκάδες ρωσικά πλοία φορτωμένα με περίπου 200.000 τόνους λιπάσματος που περιμένουν για εξαγωγή. Εκτός από το να συμπεριληφθούν και οι εξαγωγές λιπασμάτων, το Κρεμλίνο ζήτησε επίσης την επανέναρξη ενός αγωγού που διασχίζει τη Ρωσία και καταλήγει σε ένα ουκρανικό λιμάνι.

Ωστόσο, ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας είναι να επιστρέψει η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα στο τραπεζικό σύστημα SWIFT.

Ο αποκλεισμός της Μόσχας από το SWIFT απέκοψε τη χώρα από πολλά από τα χρηματοπιστωτικά δίκτυα του πλανήτη τις ημέρες μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

FT: Η πρόταση που εξετάζει η ΕΕ για να σώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Συμφωνία για τα σιτηρά: Επανασύνδεση της Ρωσίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο εξετάζει η ΕΕ

OHE: Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσα ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News