Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 21:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ Εριάν: Το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ

Ελ Εριάν: Το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ

Η ιδέα ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ακριβώς όσο χρειάζεται για να αποφύγει μια ύφεση είναι τόσο ισχυρή που δεν έχει νόημα να την αμφισβητήσουμε, τόνισε  Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

«Δεν μπορείτε να εμποδίσετε αυτή τη στιγμή το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης – αυτό το αφήγημα δημιουργεί δυναμική», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και αρθρογράφος του Bloomberg. «Ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα – το δείκτη τιμών καταναλωτή, το δείκτη τιμών παραγωγού, οι τράπεζες – ευθυγραμμίζονται όλα με το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι προβλέψεις για ύφεση έχουν διαψευτεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να υποδηλώνουν ισχύ, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε απότομα τον Ιούνιο, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3%, στη μικρότερη αύξηση σε περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι τιμές παραγωγού σημείωσαν πτώση 0,1%.

«Βρισκόμαστε σίγουρα σε ένα καλό σημείο όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ελ-Εριάν στην τηλεόραση του Bloomberg. «Θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν αναμένει ύφεση, εκτός και αν η Fed προχωρήσει σε υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

«Θα φτάσουμε εκεί αν υπάρξει ακόμα ένα λάθος πολιτικής. Αλλά η ίδια η οικονομία είναι ισχυρή και εύρωστη». Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να κάνουν μία ακόμα αύξηση επιτοκίων και μετά να σταματήσουν, σημείωσε. 

Εάν η Fed προσπαθήσει να φτάσει στο στόχο της για πληθωρισμό 2% πολύ γρήγορα, κινδυνεύει να συρρικνωθεί περισσότερο η ζήτηση από όσο θα ήταν υγιές και να «σπάσει κάτι», προειδοποίησε ο Ελ-Εριάν.

Αντίστοιχη άποψη ενστερνίζονται και άλλοι αξιωματούχοι της Wall Street. Ο Ρικ Ρίντερ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock, ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο δρόμος προς το στόχο του 2% θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πόνο εκατομμύρια εργαζομένων, ένα τίμημα που δεν έχει νόημα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός τελείωσε, λέει ο Steve Hanke – Διαφωνούν Krugman και El-Erian

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

Η αρχή του τέλους του πληθωρισμού – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των επιτοκιακών αυξήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News