Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 11:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: To ράλι των ομολόγων μόλις τώρα ξεκινά

JP Morgan: To ράλι των ομολόγων μόλις τώρα ξεκινά

Το ράλι των ομολόγων που ξέσπασε έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα είναι μόνο η αρχή, εκτιμά ο Bob Michele, επικεφαλής επενδύσεων στα ομόλογα της JP Morgan Asset Management.

Ο βετεράνος της Wall Street περίμενε αυτό το ράλι από τα τέλη του περασμένου έτους, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα υψηλής ποιότητας, εταιρικά ομόλογα και ομόλογα αναδυόμενων χωρών, καθώς οι τιμές τους έπεσαν στα χαμηλά πολλών ετών.

Ο Michele, που έχει εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στις αγορές, πιστεύει εδώ και καιρό ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση, καθώς η Federal Reserve το παράκανε με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Όταν είδε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε πέσει περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, ο Michele πείστηκε ότι αυτή είναι η αρχή ενός παρατεταμένου ράλι.

Η βαθιά ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μαρτυρά προβλήματα στην οικονομία και η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους, εκτιμά.

«Όλο και περισσότεροι δείκτες βρίσκονται σε επίπεδα που τα βλέπουμε μόνο σε μια ύφεση. Η σημαντική σύσφιγξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αρχίζει να πλήττει δυνατά την πραγματική οικονομία», λέει ο Michele στο Bloomberg.  

Οι θέσεις του σε μακροπρόθεσμα ομόλογα είναι τώρα οι μεγαλύτερες από την έναρξη της πανδημίας.

Βέβαια, η θετική του άποψη για τα ομόλογα δοκιμάστηκε από τις αγορές τους τελευταίους μήνες, καθώς τα ισχυρά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Fed θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους και θα τα κρατήσει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτές οι προσδοκίες έσπρωξαν τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, πλήττοντας επενδυτές που είχαν ποντάρει στους τίτλους αυτούς, όπως ο Michele.  

Το JP Morgan Global Bond Opportunities Fund του ενισχύεται κατά 2% από τις αρχές του έτους, εμφανίζει, δηλαδή, υπο-αποδόσεις έναντι του 70% των funds στην κατηγορία του.

Αλλά οι πιο μακροπρόθεσμες επιδόσεις του δείχνουν ότι το fund υπερ-αποδίδει έναντι του 95% των ανταγωνιστών του τα τελευταία τρία χρόνια και έναντι του 97% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τώρα, ο Michele λέει ότι είναι δύσκολο να είναι αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία. Μια πρόσφατη έκθεση της Fed έδειξε ότι το 37% των αμερικανικών εταιρειών αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο διαχειριστής παρακολουθεί επίσης τα στοιχεία του ΑΕΠ και τη δημοσκόπηση που πραγματοποιεί η Fed ανάμεσα στους υπεύθυνους των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων και όπως λέει, οι προοπτικές δεν είναι καλές.

«Με βάση τις πιέσεις που βλέπουμε στο σύστημα, είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα δούμε μια απότομη αύξηση στην ανεργία. Θα έχει την αίσθηση μιας ομαλής προσγείωσης, μέχρι που θα μπούμε σε ύφεση», καταλήγει.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Goldman Sachs: Αυτή η οικονομία θα γίνει Νο2 του κόσμου σε 50 χρόνια

Morgan Stanley: Αναθεωρεί στο 4% το terminal rate της ΕΚΤ

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις φέτος η Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News