Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 18:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Η οικονομική δυσχέρεια φέρνει σκέψεις για τόνωση του ιδιωτικού τομέα

Κίνα: Η οικονομική δυσχέρεια φέρνει σκέψεις για τόνωση του ιδιωτικού τομέα

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping φαίνεται τελικά να «απλώνει ένα κλαδί ελιάς» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που πλήττονται τα τελευταία χρόνια από ρυθμιστικές καταστολές και τις πιο περιοριστικές πολιτικές στον κόσμο για την καταπολέμηση της Covid-19. 

Οι αξιωματούχοι έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να δείξουν την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης για ιδιωτικές εταιρείες, καθώς η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία, ίσως να μην είναι τόσο εύκολη όσο νομιζόταν. Ο Κινέζος ηγέτης έχει δεσμευτεί να μεταχειρίζεται καλύτερα τους ξένους επενδυτές και ζήτησε μεγαλύτερο άνοιγμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή η αποστολή είδε μεταξύ άλλων κορυφαίους αξιωματούχους να στρώνουν το κόκκινο χαλί για τον Elon Musk. 

Οι θετικές κινήσεις στον τομέα της τεχνολογίας προκάλεσαν άλμα 3,8% σήμερα (13/7) στον τεχνολογικό δείκτη Hang Seng, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο για την καλύτερη εβδομάδα του φέτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Η προσέγγιση της Κίνας έρχεται καθώς η ανάκαμψη του έθνους μετά την πανδημία χάνει τη δυναμική του. Η αγορά ακινήτων της χώρας δείχνει σημάδια αδυναμίας, οι εξαγωγές συρρικνώνονται και οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού καραδοκούν. Χωρίς «το δέλεαρ μιας ταχέως αναπτυσσόμενης οικονομίας», η Κίνα δεν βρίσκει εύκολο να προσελκύσει δυτικές επιχειρήσεις, δήλωσε η Diana Choyleva, επικεφαλής οικονομολόγος στην Enodo Economics, μια ερευνητική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο που επικεντρώνεται στην Κίνα. 

«Τα σημάδια αποπληθωρισμού προσθέτουν στην εντύπωση μιας ταραγμένης οικονομίας, καθιστώντας πιο δύσκολο για το Πεκίνο να στρατολογήσει ξένο κεφάλαιο στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ισχύ των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang χαρακτήρισε τις εταιρείες του Διαδικτύου «πρωτοπόρους της εποχής» σε μια συνάντηση την Τετάρτη με ανώτερα στελέχη της Alibaba Group Holding Ltd. και της ByteDance Ltd. 

Αυτές οι χειρονομίες υποδηλώνουν ότι οι αρχές θέλουν τώρα να βοηθήσουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, να ενισχύσουν την οικονομία και να μεγαλώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας διεθνώς, δήλωσε ο Willer Chen, αναλυτής της Forsyth Barr Asia.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News