Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Τα ακίνητα είναι ο πιο «ταλαιπωρημένος» τομέας στην Ευρώπη 

Ερευνα: Τα ακίνητα είναι ο πιο «ταλαιπωρημένος» τομέας στην Ευρώπη 

Τα ακίνητα ήταν ο πιο «ταλαιπωρημένος» κλάδος στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του έτους, λόγω της αυξανόμενης πίεσης στη ρευστότητα, των πιο περιορισμένων επενδύσεων και της συμπίεσης της κερδοφορίας.

Τα υψηλότερα επιτόκια, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και η πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων «ασκούν έντονη πίεση στην αγορά», σύμφωνα με την έκθεση Weil European Distress Index. Η μελέτη, της δικηγορικής εταιρείας Weil, Gotshal & Manges LLP, συγκεντρώνει δεδομένα από περισσότερες από 3.750 εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην αγορά κατοικιών, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει επίσης την οικονομική προσιτότητα των κατοικιών, αμβλύνοντας τις προοπτικές για τις τιμές τους, σύμφωνα με την έκθεση. 

Ο τομέας του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών ήταν ο δεύτερος πιο ταλαιπωρημένος στην ήπειρο, καθώς η κρίση κόστους ζωής συνέχισε να διαβρώνει τη δύναμη των δαπανών.

Εν τω μεταξύ, η δυσχέρεια μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών οδηγήθηκε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2020, με την απότομη επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς να οδηγεί τη συνολική άνοδο. 

Η αύξηση είναι πιθανό να αντανακλά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναγκαστική πώληση της First Republic, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης, σύμφωνα με τη μελέτη. «Η υποστηριζόμενη από το κράτος συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse από τη UBS προκάλεσε επίσης ανησυχία στους επενδυτές, αν και οι κίνδυνοι φαίνεται να παραμένουν συγκρατημένοι, προς το παρόν», σύμφωνα με την έκθεση.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News