Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 15:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση των τιμών χονδρικής σε χαμηλό σχεδόν 3 ετών

ΗΠΑ: Επιβράδυνση των τιμών χονδρικής σε χαμηλό σχεδόν 3 ετών

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ελάχιστα τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβράδυνε στο μόλις 0,1% ετησίως τον Ιούνιο από το 0,9% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μία μέτρηση στο 0,4%.

Σε μηνιαία επίπεδο, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιτάχυνε μεν οριακά στο 0,1% ενώ τον Μάιο είχε μειωθεί με ρυθμό 0,4%, αλλά και πάλι η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς που περίμενε μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.

Η ομαλοποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, η σταθεροποίηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η ευρύτερη στροφή της καταναλωτικής ζήτησης προς τις υπηρεσίες και όχι προς τα αγαθά έχουν γενικά συμβάλει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων σε επίπεδο παραγωγών.

Τα στοιχεία έρχονται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Ιούνιο με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2021. Ενώ η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο είναι σχεδόν βέβαιη, η ταχεία κάθοδος της αύξησης των τιμών – τώρα μόλις το ένα τρίτο του μέγιστου ποσοστού του 2022 – δίνει νέες ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να ολοκληρώσει την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης των τελευταίων δεκαετιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News