Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 15:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πληθωρισμός τελείωσε, λέει ο Steve Hanke – Διαφωνούν Krugman και El-Erian

Ο πληθωρισμός τελείωσε, λέει ο Steve Hanke – Διαφωνούν Krugman και El-Erian

Η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που πίεσε τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανάγκασε την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια με ρυθμό-ρεκόρ, έχει τελειώσει, ισχυρίζεται ο βετεράνος οικονομολόγος Steve Hanke. Όμως ο Paul Krugman και ο Mohamed El-Erian δεν είναι τόσο σίγουροι.

«Η ιστορία του πληθωρισμού έχει τελειώσει», είπε στο CNBC ο Hanke, που είναι καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Johns Hopkins. Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλό δύο ετών του 3% τον Ιούνιο.

Ο Hanke απέδωσε την μείωση του πληθωρισμού από το 9,1% στο 3% στη συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος. Και προέβλεψε ότι η Fed θα επιτύχει γρήγορα τον στόχο της για πληθωρισμό στο 2% εάν συνεχίσει τη νομισματική σύσφιγξη.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με το χρήμα», είπε ο οικονομολόγος, που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ronald Reagan, απορρίπτοντας τη συζήτηση γύρω από τις μη νομισματικές αιτίες του πληθωρισμού.

Ο Hanke απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι η Fed αντιμετωπίζει μια επίπονη και παρατεταμένη μάχη στην προσπάθειά της να δαμάσει τον πληθωρισμό. Κατά τη δική του άποψη, ο πληθωρισμός δεν είναι επίμονος.

Όμως, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman έγραψε στο Twitter ότι τα στοιχεία για πληθωρισμό στο 3% τον Ιούνιο μπορεί να επηρεάζονται από εποχιακούς παράγοντες και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν προς τα πάνω αργότερα. Όπως είπε, το παρελθόν τον κάνει να ανησυχεί.

Ακόμη και αν ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά για να αποφευχθεί μια αναζωπύρωση των τιμών, πρόσθεσε ο Krugman.

 «Δεν νομίζω ότι η Fed έκανε λάθος που αύξησε τα επιτόκια. Μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένη την εκπληκτική ανθεκτικότητα της οικονομίας», έγραψε στο Twitter. «Αλλά υπάρχουν τώρα πολύ καλοί λόγοι να κάνει μία παύση και να παρατηρήσει».

Ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, φαίνεται να ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί και πάλι, αναγκάζοντας την Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και να προκαλέσει τελικά μια ύφεση.

Όπως έγραψε στο Twitter, το κλίμα έχει αλλάξει απότομα τους τελευταίους μήνες, καθώς από την ελπίδα για μια «ήπια προσγείωση» όπου η Fed θα έθετε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξει την οικονομία, φτάσαμε στον φόβο μιας «απότομης προσγείωσης» όπου η μάχη της ομοσπονδιακής τράπεζας θα προκαλούσε ύφεση, και από εκεί, στον ενθουσιασμό για την «καθόλου προσγείωση» όπου η οικονομία θα αναπτυχθεί χωρίς διακοπή και θα αποφύγει τον πληθωρισμό.

«Υποψιάζομαι ότι το αν θα παραμείνει έτσι το κλίμα, είναι περισσότερο συνάρτηση της δυναμικής του πληθωρισμού και, επομένως, αυτών που κάνει η Federal Reserve, παρά της ίδιας της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας», σημείωσε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

ΗΠΑ: Η απατηλή ύφεση και οι διφορούμενες ενδείξεις

Φόβος για ύφεση σαν αυτή του 2008 από τους Αμερικανούς- Συμφωνούν οι ειδικοί;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News