Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 10:30
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΙΟΥ

Στέψη του Βασιλιά Καρόλου: Περιορισμένη η επιβάρυνση στη βρετανική οικονομία

Στέψη του Βασιλιά Καρόλου: Περιορισμένη η επιβάρυνση στη βρετανική οικονομία

Μικρότερη συρρίκνωση από το προσδοκώμενο εμφάνισε η βρετανική οικονομία τον Μάιο, εκπλήσσοντας όσους περίμεναν «βουτιά» λόγω της επιπλέον εθνικής γιορτής που προστέθηκε για την στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες και η μείωση του αριθμού των απεργιών τελικά στήριξαν την οικονομία και αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο της επιπλέον γιορτής.

Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο έπειτα από ανάπτυξη 0,2% τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αρκετά μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,3%. Οι κλάδοι της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των κατασκευών είχαν καλύτερες επιδόσεις από το προσδοκώμενο.

Η εξέλιξη αυτή είναι μία ακόμη θετική έκπληξη για τη βρετανική οικονομία, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένως για ύφεση, η οποία θα φαινόταν από την αρχή του έτους. Τώρα, όλη η προσοχή στρέφεται ξανά στην αντιμετώπιση του κλιμακούμενου πληθωρισμού στη χώρα και τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να επιβραδύνει την οικονομία ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρετανικά ακίνητα: Η μεγαλύτερη βουτιά από το 2009 – Βαρίδι τα επιτόκια

Βρετανία: 1 στους 7 αντιμετώπισε πείνα το 2022

Βρετανία: «Καταστροφή» στα στεγαστικά έφεραν οι επιτοκιακές αυξήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News