Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 15:20
FINANCIAL TIMES

Στα σκαριά deal στον κλάδο των τσιπ: Επένδυση στην Arm εξετάζει η Nvidia

Στα σκαριά deal στον κλάδο των τσιπ: Επένδυση στην Arm εξετάζει η Nvidia

Η Nvidia, η εταιρεία ημιαγωγών με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, επιδιώκει να επενδύσει στην Arm, η οποία ανήκει στην SoftBank, πριν την διαδικασία προσέλκυσης anchor investors (οι επενδυτές που αγοράζουν σημαντικό αριθμό μετοχών πριν ξεκινήσει το IPO σε σταθερή τιμή).

H Nvidia είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει την Arm από την Softbank το 2022, όμως η συμφωνία αυτή κατέρρευσε υπό το βάρος των προκλήσεων που είχαν θέσει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Η επιτυχία της Arm είναι κρίσιμης σημασίας για την Softbank – η οποία την εξαγόρασε για 32 δισ. δολάρια το 2016 – προκειμένου να ανακάμψει, αφού είχε χάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σε startups.

Η Arm είναι ουσιαστικά ένα σχεδιαστικό γραφείο ανάπτυξης τεχνολογιών που αποτελούν τον «πυρήνα» των επεξεργαστών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, είτε πρόκειται για iPhone της Apple είτε πρόκειται για συσκευές Android που χρησιμοποιούν επεξεργαστές της Qualcomm. Ουσιαστικά, κάθε σημαντικός κατασκευαστής επεξεργαστών για φορητές συσκευές είναι «πελάτης» της Arm.

Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, εξέφρασε την ελπίδα ότι η δημόσια εγγραφή της Arm μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ από εταιρεία τσιπ.

Η αποτίμηση της δεν έχει ακόμη καθοριστεί και η εταιρεία μπορεί να αποτιμηθεί από 30 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg.

Η Arm θέλει να συγκεντρώσει έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αργότερα φέτος, αφού απέρριψε τις εκκλήσεις των πρωθυπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου διαπραγματευόταν κατά το παρελθόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Financial Times

Διαβάστε επίσης:

O νέος τεχνολογικός γίγαντας: Ο άνθρωπος πίσω από την εταιρεία που σπάει όλα τα ρεκόρ

Ξεπέρασε το 1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

SoftBank: IPO για την Αrm μετά το «ναυάγιο» των 40 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News