Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 13:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Richard Branson: Σε 50 χρόνια θα πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο στο φεγγάρι

Richard Branson: Σε 50 χρόνια θα πηγαίνουμε σε ξενοδοχείο στο φεγγάρι

Στα 72 του χρόνια, ο Richard Branson είναι ένας από τους διασημότερους επιχειρηματίες του κόσμου. Εδώ και δεκαετίες, το όνομά του φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα, άλλοτε για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες και άλλοτε για τις προσωπικές του περιπέτειες. Κάποιες φορές συνδυάζει και τα δύο, όπως όταν πέταξε στα σύνορα του διαστήματος με την διαστημική του εταιρεία, κερδίζοντας τον Elon Musk και τον Jeff Bezos στην κούρσα του διαστήματος, παρότι τα 3 δισ.  δολάρια της  περιουσίας του απέχουν έτη φωτός από τις δικές τους. Έχοντας μόλις ανοίξει το νέο του πολυτελές ξενοδοχείο στη Μαγιόρκα, ο Branson κοιτάζει, για άλλη μια φορά, πολύ μακριά. Σε 50 χρόνια, ο κόσμος θα ταξιδεύει στο φεγγάρι, όπου θα υπάρχουν ξενοδοχεία. Ίσως ένα από αυτά να ανήκει στον δικό του όμιλο, την Virgin, λέει.  

Ο Branson ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση ιδρύοντας την Virgin Records το 1972 και τα κεφάλαια από την πώλησή της, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, του επέτρεψαν να χρηματοδοτήσει τα επόμενα εγχειρήματά του. Το brand «Virgin» παρέμεινε το ίδιο, αλλά σήμερα συνδέεται με μία σειρά από επιχειρήσεις, από γυμναστήρια έως εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει δύο αεροπορικές, μία εταιρεία κρουαζιερόπλοιων και αρκετά ξενοδοχεία. Το 2021, η Virgin Group είχε κέρδη σχεδόν 150 εκατ. δολαρίων.

Ο ίδιος ο Branson δεν υπήρξε ποτέ ένας χαμηλών τόνων επιχειρηματίας. Η δημόσια εικόνα του μοιάζει περισσότερο με εκείνη ενός διάσημου μουσικού ή πολιτικού. Άλλωστε και ο ίδιος δεν διστάζει να πάρει θέση σε πολιτικά ζητήματα. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Volodymyr Zelensky, ενώ με κάθε ευκαιρία εκφράζει την αντίθεσή του στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  «Το Brexit είχε πολύ λίγα ή και καθόλου οφέλη, γιατί εγώ δεν τα βλέπω. Και ελπίζω ότι μια μέρα η κοινή λογική θα  υπερισχύσει και κάποιος θα μας ρωτήσει εάν θέλουμε να ενωθούμε με την Ευρώπη ξανά», είπε στην El Pais, στην οποία μίλησε με αφορμή τα εγκαίνια του ξενοδοχείου του στην Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, πάντως, οι εταιρείες του προσφέρουν ταξίδια από τη γη έως το διάστημα, καθώς στα τέλη του Ιουνίου η Virgin Galactic ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία της και πλέον παίρνουν σειρά οι περίπου 800 τουρίστες του διαστήματος που έχουν αγοράσει εισιτήρια για να πετάξουν με το αεροπλάνο-πύραυλο Unity.

«Έχω την αίσθηση ότι σε 50 χρόνια, θα υπάρχουν ταξίδια στο φεγγάρι. Θα υπάρχει ξενοδοχείο εκεί πάνω. Ίσως να είναι Virgin», είπε ο Branson. Ο ίδιος ξέρει τι σημαίνει να βρίσκεσαι μακριά από τη γη, αν και δεν πιστεύει ότι εκείνο το ταξίδι του στα όρια του διαστήματος ήταν η πιο ακραία από τις περιπέτειές του. «Το διάστημα ήταν ένα όνειρο και μου πήρε 25 χρόνια να το κάνω πραγματικότητα. Αλλά το να πετάω γύρω-γύρω στον κόσμο ήταν τρελό, ήταν πολύ συναρπαστικό. Ήμουν πολύ τυχερός που επέζησα από αυτό. Είμαι εξίσου υπερήφανος και για τα δύο», δήλωσε στην El Pais.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Εάν χρειάζεται να γελοιοποιηθείς, κάν’ το»: Ο επιχειρηματίας που ακολουθεί τη συμβουλή του

Η νέα εποχή του διαστημικού τουρισμού: Πράσινο φως για την επιβατική πτήση της Virgin Galactic

Μπέζος, Μπράνσον: Ο δρόμος προς την κορυφή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News