Business & Finance Πέμπτη 13/07/2023, 07:09
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

Ευρώπη: Επιπλέον απειλή για τις τιμές τροφίμων η ξηρασία

Ευρώπη: Επιπλέον απειλή για τις τιμές τροφίμων η ξηρασία

Μία ακόμη απειλή για τις τιμές τροφίμων αναδύεται στην Ευρώπη, όπου οι ακραίες καιρικές συνθήκες ασκούν πίεση στην αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στο κόστος του φαγητού. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Economist Intelligence Unit για την επιβάρυνση της κλιματικής αλλαγής στη διεθνή οικονομία, το ξηρό κλίμα στην ήπειρο ενδέχεται να περιορίσει την παραγωγή και να ασκήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Ευρώπη: Επιπλέον απειλή για τις τιμές τροφίμων η ξηρασία-1

Αναλυτικά, οι θερμοκρασίες τους πρώτους μήνες του 2023, οι οποίες ξεπέρασαν τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου των προηγούμενων ετών, οδήγησαν σε μειωμένες βροχοπτώσεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ιδίως στις δυτικές και τις κεντρικές περιοχές της ηπείρου. Εξ ου και η Γαλλία και η Ισπανία μεταξύ άλλων επέβαλαν κάποιους περιορισμούς στην κατανάλωση νερού. Μάλιστα, σύμφωνα με το EIU, δεδομένου ότι αναμένεται να συνεχιστεί η τάση των χαμηλών βροχοπτώσεων, είναι πιθανό τα μέτρα να αυτά να παραταθούν ή να ενισχυθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. 

«Βαρίδι» στον αγροτικό τομέα

Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη έχει ήδη επιβαρυνθεί το τελευταίο έτος από την αύξηση των λειτουργικών εξόδων, όπως το κόστος ενέργειας, το κόστος εργασίας και οι μεταφορές. Τώρα, αναμένεται να επηρεαστεί περαιτέρω και από τις ξηρές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το EIU, οι μεγαλύτεροι αγροτικοί παραγωγοί εντός της Ευρώπης, στους οποίους περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία, θα επηρεαστούν περισσότερο από τις λίγες βροχοπτώσεις. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να ανέβουν περισσότερο οι τιμές τροφίμων και να ασκηθούν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ευρώπη: Επιπλέον απειλή για τις τιμές τροφίμων η ξηρασία-2

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, το ακανθώδες ζήτημα είναι οι τιμές τροφίμων, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Ευρώπη. Πλέον, αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από τις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται και στο μικροσκόπιο των οικονομικών φορέων και της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βαρίδι» οι καύσωνες στη δουλειά – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο

Πολύ ζεστή για τους ξένους η Ελλάδα – Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον τουριστικό χάρτη

Capital Economics: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News