Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Άρχισαν να μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις – Αισιόδοξο τοπίο στον πληθωρισμό

Γαλλία: Άρχισαν να μειώνουν τις τιμές οι επιχειρήσεις – Αισιόδοξο τοπίο στον πληθωρισμό

Σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού άρχισαν να εμφανίζονται στη γαλλική οικονομία, καθώς λιγοστεύουν οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν τις τιμές, ενώ ορισμένες άρχισαν να τις μειώνουν.

Σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση που διενεργεί η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, ένα 8% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση αύξησε τις τιμές τον Ιούνιο. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα σε συνολικά 8.500 επιχειρήσεις, το ποσοστό που μείωσε τις τιμές -στη μεταποίηση- ανέρχεται στο 6%, το υψηλότερο των τελευταίων τριών ετών.

Στον τομέα των κατασκευών επίσης μειώθηκαν οι επιχειρήσεις που ανέβασαν τις τιμές τον προηγούμενο μήνα. Αντιθέτως, σταθερό ήταν το ποσοστό στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε πως η επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών θα είναι «αρκετά αισθητή» το 2024, ακόμη κι αν για κάποια βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες εξακολουθεί να παρατηρείται ανοδική τάση.

Βέβαια, η απόκλιση αυτή στην πορεία των τιμών είναι ακριβώς το θέμα που έχει προκαλέσει διχασμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τελειώσει σύντομα ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και άλλοι πως η «επιμονή» των τιμών σε συγκεκριμένους τομείς είναι προβληματικό σημείο.

«Πιστεύω ότι δεν είμαστε μακριά από την κορύφωση των επιτοκίων δανεισμού», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιόφωνο τόνισε: «Ωστόσο, όταν φτάσουμε σε αυτή την κορύφωση, θα πρόκειται για ένα σταθερό επίπεδο, όπου θα πρέπει να παραμείνουμε για αρκετό καιρό, ώστε να νικήσουμε την “αρρώστια” και να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Oliver Garnier, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων πως οι δείκτες τιμών των επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα συνεχίσει την πτωτική πορεία το 2024. «Σε όλους τους τομείς υπάρχει σαφής μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που ανεβάζει τις τιμές», δήλωσε ο Garnier.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας αποτυπώθηκε και η ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία, με ανάπτυξη στον τομέα της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των κατασκευών τον Ιούνιο. Η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας διατήρησε έτσι σταθερή την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,1% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Τον περασμένο χειμώνα υπήρχε ισχυρή ανησυχία ότι η γαλλική και η ευρωπαϊκή οικονομία θα πέσουν στις δύο “παγίδες” της εδραίωσης του πληθωρισμού και μιας ύφεσης», δήλωσε ο Villeroy de Galhau, ο οποίος είναι και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Τα καλά νέα που προκύπτουν σήμερα είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε τον πληθωρισμό να πέφτει, αποφεύγοντας παράλληλα την ύφεση», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η αρχή του τέλους του πληθωρισμού – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των επιτοκιακών αυξήσεων

Η οργή των banlieues – Πώς άναψε η σπίθα των εξεγέρσεων στη Γαλλία

Villeroy: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν σύντομα σε «υψηλό επίπεδο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News