Business & Finance Πέμπτη 10/08/2023, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γυναίκες: 5 τρόποι για να τις υποστηρίξετε στη δουλειά

Γυναίκες: 5 τρόποι για να τις υποστηρίξετε στη δουλειά

Η προκατάληψη του φύλου και οι διακρίσεις παραμένουν ένα επίμονο πρόβλημα στον χώρο εργασίας.

Οι γυναίκες είναι εξίσου φιλόδοξες με τους άνδρες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, αλλά είναι πιο πιθανό να δεχθούν μικροεπιθετικότητες, να αναλάβουν απλήρωτες υπερωρίες και να αντιμετωπίσουν άλλα εμπόδια που τις αποτρέπουν από το να προχωρήσουν, σύμφωνα με έρευνα των LeanIn.org και McKinsey & Company.

Για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα των φύλων, περισσότεροι άνδρες πρέπει να γίνουν σύμμαχοί τους στο χώρο εργασίας. Η συμμαχία είναι απαραίτητη για την προώθηση μιας περιεκτικής, φιλόξενης και δίκαιης κουλτούρας γραφείου, λέει στο CNBC, η Joanne Lipman, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Όταν οι γυναίκες μπορούν να ευδοκιμήσουν στον χώρο εργασίας, ωφελούνται και οι άνδρες: Οι άνδρες που συνεργάζονται καλά με γυναίκες και χρησιμοποιούν τα ταλέντα μιας ομάδας με πολλά διαφορετικά στοιχεία τα πηγαίνουν καλύτερα από τους συνομηλίκους τους, αναφέρει ο οργανισμός LeanIn.

Ακολουθούν πέντε πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνδρες αυτή τη στιγμή για να στηρίξουν τις γυναίκες συναδέλφους τους, σύμφωνα με την Lipman:

1. Σταματήστε να τις διακόπτετε

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες μιλούν και διακόπτουν συχνότερα από τις γυναίκες.

Το να σας διακόπτουν μπορεί να φαίνεται μικρό πράγμα, αλλά είναι μια ισχυρή τακτική για την επιβεβαίωση της θέσης και της δύναμης στο χώρο εργασίας.

Στα meetings, οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται πίεση να μείνουν σιωπηλές όταν τις διακόπτουν αντί να μιλούν και να υπάρχει η περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη τους, λέει η Lipman.

Τότε είναι χρήσιμο για τους άνδρες να παρέμβουν. «Αν δείτε ότι διακόπτουν τη συνάδελφό σας, διακόψτε τον “διακόπτη”», λέει η Lipman. «Κοιτάξτε τους κατευθείαν και πείτε: «Ξέρετε, η [εισάγετε το όνομα μιας συναδέλφου που είχε διακοπεί εδώ] μιλούσε, θα ήθελα να την ακούσω να ολοκληρώνει τη σκέψη της».

2. Δώστε τα εύσημα στις γυναίκες για τις ιδέες τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες επιβραβεύονται λιγότερο όταν εργάζονται σε ομάδες από ότι οι άνδρες.

«Οι γυναίκες θα πουν κάτι σε μια συνάντηση και αντιμετωπίζονται με αδιαφορία», σημειώνει. «Στη συνέχεια, δύο λεπτά αργότερα, ένας άντρας θα επαναλάβει ακριβώς αυτό που είπαν και θα πάρει τα εύσημα για την ιδέα».

Για να βεβαιωθείτε ότι οι γυναίκες συνάδελφοί σας επιβραβεύονται για τις ιδέες τους και ότι δεν θα χαθούν στη συζήτηση, η Lipman συνιστά τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται «ενίσχυση». «Εσείς, ως σύμμαχός τους, επαναλάβετε αυτά που είπε σε μια παύση κατά τη διάρκεια της συνάντησης και επιβραβεύστε την ονομαστικά», υπογραμμίζει.

3. Γίνετε σύμμαχοι 

Οι γυναίκες αποθαρρύνονται από το να καυχιούνται για τα επιτεύγματά τους στο χώρο εργασίας, αφού συχνά δέχονται αρνητικές αντιδράσεις για αυτό.

Η Lipman ενθαρρύνει τους άντρες να μιλούν με τις γυναίκες συναδέλφους τους για τα επιτεύγματά τους, καθώς τους ίδιους να αναφέρουν όσα έκαναν στα πλαίσια τις δουλειάς, που τους έκαναν περήφανους.

4. Πάρτε άδεια πατρότητας

Μια άλλη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να βοηθήσουν στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού για τις γυναίκες στο χώρο εργασίας είναι εφόσον μπορούν να πάρουν άδεια πατρότητας ή όποια άδεια τους δίνεται.

«Δεν υποστηρίζει μόνο τη σύντροφό σας που μόλις έχει γεννήσει, αλλά και τις γυναίκες συναδέλφους σας, καθώς οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάρουν γονική άδεια και να είναι ο κύριος φροντιστής», εξηγεί η Lipman. «Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την πραγματικότητά μας».

Η άδεια πατρότητας είναι καλή και για τους μπαμπάδες: Οι άνδρες που παίρνουν άδεια πατρότητας αναφέρουν ισχυρότερους δεσμούς με τα παιδιά τους από εκείνους που δεν το κάνουν, σημειώνει το CNBC.

5. Αφήστε τις γυναίκες να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για την καριέρα τους

Η Lipman θυμάται μια περίοδο νωρίτερα στην καριέρα της, όταν της προσφέρθηκε προαγωγή αλλά την απέρριψε καθώς ήταν νέα μαμά και αγωνιζόταν να ισορροπήσει μεταξύ της νέας πραγματικότητας και των υφιστάμενων επαγγελματικών της ευθυνών.

Όπως θυμάται, δεν τιμωρήθηκε ποτέ για την απόφασή της – αντίθετα, ο μάνατζέρ της συνέχισε να της προωθεί ευκαιρίες προώθησης. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, ένιωσε έτοιμη να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στη δουλειά και έκανε αίτηση για μια θέση μάνατζερ για την οποία το τότε αφεντικό της, είπε ότι έψαχνε κάποιον.

«Είναι τόσο σημαντικό να αφήνουμε τις γυναίκες να αποφασίζουν τι είναι καλύτερο για την καριέρα τους, αντί να υποθέτουμε τι είναι καλύτερο για αυτές», λέει η Lipman. «Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι θα πουν, για παράδειγμα, “Ω, η Joanne μόλις έκανε ένα μωρό, δεν πρόκειται να θέλει να αναλάβει αυτή την επιπλέον ευθύνη”».

Η λύση είναι: Μην τιμωρείτε μια συνάδελφο που απέρριψε μια ευκαιρία και μην κάνετε υποθέσεις σχετικά με το τι θέλει να κάνει με την καριέρα της.

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεις σύμμαχος των γυναικών με τις οποίες συνεργάζεσαι», τονίζει. «Δώστε τους κάθε ευκαιρία να αναλάβουν την ευθύνη της καριέρας τους».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Οι άνδρες επιστρέφουν στον χώρο εργασίας τους πιο γρήγορα από τις γυναίκες

WEF: Χρειάζονται άλλα 131 χρόνια για την ισότητα ανδρών-γυναικών

Facebook: Καταγγελίες ότι δείχνει αγγελίες εργασίας ανάλογα με το φύλο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News