Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 19:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η απατηλή ύφεση και οι διφορούμενες ενδείξεις

ΗΠΑ: Η απατηλή ύφεση και οι διφορούμενες ενδείξεις

Όσο περισσότερο καθυστερεί να εκδηλωθεί η ύφεση στις ΗΠΑ, τόσο και πιο πολύ αμφισβητείται η εγκυρότητα και η χρησιμότητα των κορυφαίων οικονομικών δεικτών που έχουν προβλέψει με ακρίβεια κάθε κύκλο επιβράδυνσης εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο του αναμενομένου στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η ανεργία παραμένει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, η αγορά εργασίας ισχυρή και ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται με σταθερό ρυθμό. 

Τα σημάδια ύφεσης υπαναχωρούν και πηγαίνουν ολοένα και πιο πίσω – στις αρχές του επόμενου έτους – και το αφήγημα μίας ομαλής προσγείωσης κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πιστεύει ότι η αποφυγή μίας ύφεσης είναι πιο πιθανή τώρα μετά από τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. Παρ΄όλα αυτά, κορυφαίοι οικονομικοί δείκτες στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια εδώ και πολύ καιρό.

Στα σημάδια αυτά περιλαμβάνεται η αναστροφή της καμπύλης των κρατικών ομολόγων, η κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η εξασθενημένη βιομηχανική παραγωγή και η μείωση της πιστωτικής επέκτασης. 

Ένας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες ύφεσης είναι το spread μεταξύ των εντόκων τριμήνου και των 10ετών κρατικών ομολόγων. Μία αναστροφή της καμπύλης  – όταν το κόστος δανεισμού στα μακροπρόθεσμου ορίζοντα ομόλογα είναι χαμηλότερο από τις αποδόσεις των κοντινών τίτλων – προοιωνίζεται πάντα ύφεση. 

Ο μέσος χρόνος εκδήλωσης της ύφεσης μετά την αναστροφή της καμπύλης είναι οι 11 μήνες. Σήμερα, το χρονικό αυτό διάστημα μετρά εννέα μήνες, πλησιάζοντας το μέσο όρο. 

Μπορεί ωστόσο να έχει ξεκινήσει μία ύφεση και κάποιοι οικονομικοί δείκτες να παραμένουν ισχυροί. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 1973, τον πρώτο μήνα της ύφεσης που διήρκεσε έως το Μάρτιο του 1975, δημιουργήθηκαν 313.000 νέες θέσεις εργασίας και γενικότερα η αγορά εργασίας δεν παρουσίασε κάμψη για επιπλέον εννέα μήνες. 

Επίσης, και το Δεκέμβριο του 1969, όταν άρχιζε μία παρατεταμένη ύφεση, το ποσοστό ανεργίας κυμάνθηκε στο 3,5% και εξακολουθούσε να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. 

Η απασχόληση είναι πολύ πιθανόν να υπολείπετα άλλων δεικτών όσον αφορά στην εξασθένησή τους, στέλνοντας διφορούμενα σηνιάλα. Οι ενδείξεις ωστόσο που έχουν σταλεί από τους κορυφαίους οικονομικούς δείκτες τον τελευταίο καιρό ήταν απόλυτα σαφείς – απλά απομένει να διαπιστωθεί κατά πόσο ήταν ακριβείς και αξιόπιτες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Φόβος για ύφεση σαν αυτή του 2008 από τους Αμερικανούς- Συμφωνούν οι ειδικοί; 

ING: Μπαίνουμε στην εποχή του «slowcession» – Ανάπτυξη 1,7% στην Ελλάδα φέτος

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τότε γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News