Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 19:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PwC: Ενας στους έξι ομίλους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα εξαφανιστεί έως το 2027

PwC: Ενας στους έξι ομίλους διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα εξαφανιστεί έως το 2027

Μία στις έξι εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να εξαφανιστεί λόγω ενός συνδυασμού αστάθειας της αγοράς, υψηλών επιτοκίων και πίεσης στις αμοιβές.

Το 16% των υφιστάμενων διαχειριστών θα κλείσουν ή θα εξαγοραστούν από μεγαλύτερους ομίλους μέχρι το 2027, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς ή συγχώνευσης με έναν ανταγωνιστή, καθώς τα επιχειρηματικά μοντέλα δέχονται πιέσεις.

«Οι μεγάλοι διαχειριστές γίνονται όλο και μεγαλύτεροι», δήλωσε ο Olwyn Alexander, επικεφαλής της PwC για την παγκόσμια διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και πλούτου.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια μειώθηκαν κατά 10% μεταξύ 2021 και 2022 από το υψηλό των 127,5 δισ. δολαρίων σε 115,1 δισ, διαπίστωσε η PwC. 

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τον πληθωρισμό, τη μεταβλητότητα της αγοράς και τα επιτόκια ως τους παράγοντες που οδήγησαν την πτώση, ενώ λιγότεροι από τους μισούς προέβλεψαν ότι τα υπό διαχείριση περιουσιακά τους στοιχεία θα πληγούν περαιτέρω από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τη γεωπολιτική.

Ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων συνάπτει ταχύτατα συμφωνίες για να ανταποκριθεί σε αυτές τις πιέσεις και να προσπαθήσει να αξιοποιήσει νέους πελάτες ή τομείς ανάπτυξης, με μια σειρά από συγχωνεύσεις και εξαγορές υψηλού προφίλ.

Τον περασμένο μήνα η Franklin Templeton με έδρα την Καλιφόρνια συμφώνησε να αγοράσει την αντίπαλη Putnam Investments για 1 δισ. δολάρια, καθώς ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων συνεχίζει την επέκτασή του σε εναλλακτικά προϊόντα και συνταξιοδοτικά προγράμματα. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News