Business & Finance Δευτέρα 10/07/2023, 17:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συμφωνία Ε.Ε.- ΗΠΑ για μεταφορά δεδομένων – Παύση στην τριετή διαμάχη

Νέα συμφωνία Ε.Ε.- ΗΠΑ για μεταφορά δεδομένων – Παύση στην τριετή διαμάχη

Σε νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων των χρηστών από την Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ κατέληξαν οι αξιωματούχοι και από τις δύο περιοχές, η οποία στρώνει τον δρόμο για την προστασία των δεδομένων των χρηστών που μεταφέρονται από χιλιάδες εταιρείες προς τις ΗΠΑ.

Με την υιοθέτηση της πολυαναμενόμενης συμφωνίας οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων θα διενεργούνται χωρίς τον φόβο για παραβίαση του νόμου της Ε.Ε. περί προστασίας των δεδομένων, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη σχετική συμφωνία στην οποία καταλήγουν οι αξιωματούχοι, αφότου τα δύο προηγούμενα σχέδια απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέρει λόγω ανησυχιών για χαμηλή προστασία έναντι αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η νέα συμφωνία ενδέχεται επίσης να βρεθεί στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών δικαστικών αρχών.

«Λένε ότι ο ορισμός της τρέλας είναι η επανάληψη του ίδιου πράγματος ξανά και ξανά, αναμένοντας όμως διαφορετικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο Bloomberg ο Max Schrems, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τις δύο υποθέσεις που απέρριψαν τις προηγούμενες συμφωνίες. «Φαίνεται ότι η Κομισιόν είναι φυλακισμένη σε έναν τέτοιο πολιτικό κύκλο. Έχουμε ήδη διάφορες βάσεις για αγωγή, ακόμη και αν έχουμε κουραστεί εξίσου από αυτό το νομικό πινγκ πονγκ», συμπλήρωσε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα στραφεί νομικά και εναντίον της τελευταίας συμφωνίας.

Η συμφωνία είναι ο τελευταίος «σταθμός» σε μία μακρά ιστορία που έχει ξεκινήσει από το 2020, όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την προηγούμενη συμφωνία διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων, αφήνοντας «στον αέρα» επιχειρήσεις που συναλλάσσονταν με τις ΗΠΑ και μάλιστα διακυβεύοντας το εμπόριο μεταξύ των δύο περιοχών.

Σημειώνεται πως οι αξιωματούχοι κατέληξαν στην τελευταία απόφαση έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα, με το οποίο διασφάλιζε την προστασία των δεδομένων των ευρωπαίων χρηστών μετά τη μεταφορά τους στη χώρα.

Λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε, η Meta είχε απειλήσει να αποσυρθεί από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο ο τεχνολογικός κολοσσός δέχθηκε πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ για παραβίαση του κανονισμού προστασίας των δεδομένων και τέθηκε προθεσμία για να σταματήσει την μεταφορά δεδομένων προς τις ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Meta: Ευρωπαϊκό πρόστιμο-ρεκόρ 1,2 δισ. για τις μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ

ΕΕ: Νέοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων σε διασυνοριακές υποθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News