Business & Finance Κυριακή 9/07/2023, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Le Maire: Η ΕΕ πρέπει να γίνει αυτάρκης σε γερμάνιο και γάλλιο

Le Maire: Η ΕΕ πρέπει να γίνει αυτάρκης σε γερμάνιο και γάλλιο

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε την Κυριακή ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσθέσει το γερμάνιο και το γάλλιο, δύο πρώτες ύλες που θεωρούνται κρίσιμες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία το μπλοκ θα πρέπει να είναι αυτάρκες.

«Προτιμούμε να εισάγουμε αυτά τα προϊόντα από την Κίνα, όπου παράγονται υπό κακές οικολογικές συνθήκες, ή στην πατρίδα μας με καλύτερα οικολογικά πρότυπα;», δήλωσε ο Le Maire στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα LCI, προσθέτοντας ότι προτιμά τη δεύτερη επιλογή.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, μια κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ως αντίποινα για τους περιορισμούς των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων χωρών στις πωλήσεις υψηλής τεχνολογίας τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Ειδικότερα η ΕΕ μόλις πριν μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε νέα στρατηγική, με στόχο την απόκτηση ελέγχου στην τεχνολογία και τα εξαρτήματα κρίσιμης σημασίας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων προς το εξωτερικό για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

«Η Ευρώπη σήμερα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για μια σειρά από καθαρές τεχνολογίες και βασικά εξαρτήματα, συνεπώς μία κλιμάκωση αυτών των εντάσεων ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερη την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο Tagliapietra, αναφερόμενος στο Green Deal.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός των δύο αυτών μετάλλων τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των ημιαγωγών και από τον επόμενο μήνα θα υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. προμηθεύεται το 71% των αναγκών της σε γάλλιο από την Κίνα και το 45% σε γερμάνιο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των μικροτσίπ

Η Κίνα φέρνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο η πράσινη μετάβαση

Κίνα: Βουτιά 7,5% στις εξαγωγές – Ανησυχία για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News