Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 09:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από άστεγος σε CEO: Ο άνθρωπος που έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό από το μηδέν

Από άστεγος σε CEO: Ο άνθρωπος που έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό από το μηδέν

Το EFishery, που ιδρύθηκε από έναν πρώην κάτοικο μιας φτωχής γειτονιάς της Τζακάρτα, έγινε ένα από τα λίγα «unicorn» -δηλαδή εταιρεία με αποτίμηση άνω του 1 δισ.- της Ινδονησίας, αφότου συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση.

Η αξία της startup στον τομέα της γεωργίας έφτασε συγκεκριμένα το 1,4 δισεκ. δολάρια έπειτα από χρηματοδοτικό γύρο με βασικό επενδυτή το 42XFund του Άμπου Ντάμπι, υπερτριπλασιάζοντας την προηγούμενη αποτίμηση των 410 εκατ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Gibran Huzaifah. Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Μαλαισίας Kumpulan Wang Persaraan, η ResponsAbility Investments AG και η 500 Global συμμετείχαν επίσης στον γύρο χρηματοδότησης, μαζί με τους υφιστάμενους επενδυτές, όπως οι Northstar Group, Temasek Holdings Pte και SoftBank Group Corp, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η εταιρεία, η οποία εξυπηρετεί 70.000 ιχθυοκαλλιεργητές και καλλιεργητές γαρίδας στην Ινδονησία, ξεπέρασε το φράγμα του ενός δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια ενός έτους με απολύσεις, παραιτήσεις CEO και πτώση των αποτιμήσεων στον τομέα της τεχνολογίας, που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα. Η επιβράδυνση των οικονομιών, η αύξηση των επιτοκίων και τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού αποθάρρυναν τους επενδυτές venture capital παγκοσμίως.

Η startup σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια για να επεκταθεί στην Ινδονησία και την Ινδία προτού προχωρήσει σε μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) στις ΗΠΑ ή την Ινδονησία σε δύο χρόνια, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος σε συνέντευξή του. «Θα θέλαμε να είμαστε παγκόσμιος ηγέτης τα επόμενα πέντε χρόνια και να μπούμε στο χρηματιστήριο κάποια στιγμή», είπε. «Το νωρίτερο θα ήταν το 2025».

Ο 33χρονος Huzaifah, μεγάλωσε κοντά σε φτωχογειτονιές στην ανατολική Τζακάρτα και είναι γιος ενός εργοδηγού εργοταξίου και μιας νοικοκυράς. Η μητέρα του, που δεν τελείωσε ποτέ το λύκειο, τον προέτρεψε να σπουδάσει. Και πράγματι, διέπρεψε ακαδημαϊκά, αφού τελικά μπήκε στο Bandung Institute of Technology, ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στη χώρα γνωστό για την «παραγωγή» μηχανικών.

Αλλά καθώς μπήκε στο πανεπιστήμιο, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του χειροτέρεψε όταν ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του. Χωρίς χρήματα από το σπίτι ή γνωστούς σε μια νέα πόλη, έπρεπε να βρει ένα καταφύγιο για να κοιμηθεί κάθε βράδυ. Άλλοτε ήταν η πανεπιστημιούπολη, άλλοτε ένα τζαμί, είπε. Μια φορά, δεν έφαγε για τρεις μέρες.

Στη συνέχεια ο Huzaifah παρακολούθησε τυχαία ένα μάθημα υδατοκαλλιέργειας. Γοητεύτηκε από τις διαλέξεις του καθηγητή για την εκτροφή γατόψαρου. Πεπεισμένος ότι η υδατοκαλλιέργεια ήταν το μέλλον της τροφής – και το πιο σημαντικό, ο δρόμος του για να ξεφύγει από την εξαθλίωση – νοίκιασε αμέσως μια λίμνη για να εκτρέφει γατόψαρα. Τρία χρόνια αργότερα, το 2012, διαχειριζόταν 76 λιμνούλες.

Από άστεγος σε CEO: Ο άνθρωπος που έχτισε έναν επιχειρηματικό κολοσσό από το μηδέν-1

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, βίωσε από πρώτο χέρι τις προκλήσεις του κλάδου, όπως τα μικρά περιθώρια κέρδους που δημιουργήθηκαν από το υψηλό κόστος σίτισης και τις χαμηλές τιμές των ψαριών που απαιτούσαν όσοι αγόραζαν τα αλιεύματά του. Με τη βοήθεια ενός φίλου με τεχνολογικό υπόβαθρο, κατασκεύασε ένα πρωτότυπο αυτόματο τροφοδότη, ώστε να εξαλείψει το πρόβλημα της υπερβολικής ή χαμηλής τροφοδοσίας των ψαριών.

Στη συνέχεια, το 2013, ξεκίνησε το eFishery. Η προσέγγισή του ήταν απλή: κάνε κάτι που καταλαβαίνεις και μην ακολουθείς το πλήθος.

Η δραστηριότητα της εταιρείας έχει εξελιχθεί από τότε, περιλαμβάνοντας μια αγορά για εκτροφείς και αγοραστές ψαριών και γαρίδων. Συνεργάζεται επίσης με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή χρηματοδότησης στους αγρότες.

Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, το μερίδιο του Huzaifah και του συνιδρυτή του αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Αλλά ο Huzaifah είπε ότι η ζωή του δεν έχει αλλάξει πολύ. Ωστόσο, «αισθάνομαι καλά γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τα οικονομικά προβλήματα που είχα μεγαλώνοντας», υπογράμμισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Από το ορφανοτροφείο στις λίστες των δισεκατομμυριούχων: Ο «Όλιβερ Τουίστ» πίσω από την Ray-Ban

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας του: Δεν είναι το ταλέντο

Η 10χρονη μεγιστάνας: Θα αποσυρθεί στα 15 πολυεκατομμυριούχος;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News