Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 14:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Οι κυρώσεις θα πλήξουν περισσότερο τη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου

ΕΕ: Οι κυρώσεις θα πλήξουν περισσότερο τη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Μια εκτίμηση των επιπτώσεων, που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνει ότι οι κυρώσεις έχουν περικόψει περίπου 91 δισ. ευρώ εισαγωγών από τη Ρωσία και καλύπτουν 48 δισ. ευρώ εξαγωγών της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι κυρώσεις «έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη βιομηχανική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτές οι επιπτώσεις θα ενταθούν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις ξένες επενδύσεις και τη βιομηχανική και τεχνολογική της βάση».

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα και 250 οντότητες μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες ξεκίνησαν με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και συνεχίστηκαν με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Με τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα κράτη μέλη, ο αντίκτυπος στην ΕΕ περιορίστηκε, αλλά ήταν ορατός σε ορισμένους τομείς κυρίως λόγω των αντιποίνων της Ρωσίας και λόγω του ίδιου του πολέμου και της επακόλουθης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η έκθεση σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αντιμετωπίσει μερικές «σοβαρές» διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με τις εισαγωγές σε σπάνια αέρια, όπως το νέο και το ξένο, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιπ. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ ΕΕ και Κίνας που διέρχονται μέσω Ρωσίας μειώθηκαν και η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων ξύλου καθώς και τα ρωσικά αντίποινα συνέβαλαν σε αυξήσεις τιμών και ορισμένα ζητήματα εφοδιασμού.

Οι εξαγωγές της ΕΕ και οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2021, με αποτέλεσμα «μια άνευ προηγουμένου αποσύνδεση», αναφέρει η αξιολόγηση. Αυτό οδήγησε τις βιομηχανίες μεταποίησης που εξαρτώνται από την τεχνολογία να συρρικνωθούν ιδιαίτερα γρήγορα, με τη μεταποίηση υψηλής και μέσης-υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει ετήσια απώλεια 13%.

Για τις εξαγωγές ειδών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας η πτώση είναι ιδιαίτερα απότομη, σημειώνοντας κάθοδο 78% το 2022 σε σύγκριση με το 2019-2021.

Ωστόσο, η Μόσχα μπόρεσε να συσσωρεύσει ορισμένα υλικά καθώς και να προμηθευτεί ορισμένα απαγορευμένα αγαθά και άλλες υποκατάστατες τεχνολογίες από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αξιολόγηση σημειώνει ότι η Κίνα εξάγει όγκους ρεκόρ ορισμένων αγαθών. Αμφισβητεί, ωστόσο, την ικανότητα της Μόσχας να προμηθεύεται εύκολα βασικά στοιχεία, σημειώνοντας ότι τα μέτρα «αποσκοπούν σε βασικά κεφάλαια και ενδιάμεσα αγαθά όπου η εξάρτηση της Ρωσίας από προμήθειες από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία είναι πάνω από 60% και όπου η Κίνα επί του παρόντος προμηθεύει λιγότερο από το 25% (δηλαδή οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ικανότητα να καλύψουν τα κενά).»

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες της ΕΕ έχουν επικεντρωθεί στην επιβολή περιορισμών και στην καταστολή της ικανότητας της Ρωσίας να παρακάμπτει τις κυρώσεις, μεταξύ άλλων μέσω τρίτων χωρών.

Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας θα δαπανηθεί για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια φέτος. Η ρωσική παραγωγή χάλυβα μειώθηκε κατά 7% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται περαιτέρω πτώση 10% φέτος.

«Πολύ πέρα ​​από τον άμεσο αντίκτυπό τους, οι περιορισμοί των εισαγωγών της ΕΕ διεισδύουν βαθιά στον ιστό της ρωσικής οικονομίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Στα 214 δισ. δολ. τα έσοδα εταιρειών της Δύσης που έμειναν στη Ρωσία

Κλιμακώνεται ο πόλεμος των μικροτσίπ

Η Κίνα φέρνει τον εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο η πράσινη μετάβαση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News