Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 21:51
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρακτικά Fed: Έπονται και νέες επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Πρακτικά Fed: Έπονται και νέες επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Περίπου όλοι οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου ότι είναι πιθανή περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και εάν γίνει με βραδύτερο ρυθμό από τις προηγούμενες επιτοκιακές αυξήσεις σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν κατά μίας νέας επιτοκιακής αύξησης εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης παρότι τα περισσότερα μέλη της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρούν ότι θα υπάρξουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις. Επικαλούμενοι τον αντίκτυπο της μέχρι τώρα επιτοκιακής πολιτικής, σκέφτηκαν ότι υπάρχουν περιθώρια για μία παύση στη συνεδρίαση του Ιουνίου μετά από 10 συναπτές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι “αφήνοντας τα επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Ιουνίου αυτό θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο για να αποτιμηθεί η πρόοδος της οικονομίας προς το στόχο της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών”.

Η νομισματική επιτροπή της Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίστηκε διστακτική για πολλούς παράγοντες. Υποστήριξαν ότι μία σύντομη παύση θα μπορούσε να δώσει στην επιτροπή χρόνο για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων οι οποίες κυμαίνονται συνολικά στο 5%, στην πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. 

«Η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις από τις πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκιακών αυξήσεων, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό, παρότι το εύρος των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιο», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Διχογνωμίες εντός της Fed

Τα πρακτικά δείχνουν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών. Όλοι εκτός από δύο από τους 18 συμμετέχοντες περίμεναν ότι τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση θα ήταν κατάλληλη φέτος, ενώ 12 περίμεναν δύο ή περισσότερες.

«Οι συμμετέχοντες που τάχθηκαν υπέρ μίας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτή, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα και ότι υπήρχαν ελάχιστες σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.

Από τη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον εμμένουν στο αφήγημα ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν μπορεί να τελειώσει γρήγορα.

Σε παρατηρήσεις στο Κογκρέσο μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο 2% της Fed.

Τόνισε επίσης το ενιαίο μέτωπο μεταξύ των 18 μελών της νομισματικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι όλα προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν τουλάχιστον εκεί που βρίσκονται μέχρι το τέλος του έτους και όλα εκτός από δύο βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τότε γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός;

Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό

ΗΠΑ: Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο – Σε χαμηλό 2 ετών ο προτιμώμενος δείκτης της Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News