Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 13:16
EUROSTAT

Τιμές παραγωγού στη βιομηχανία: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση τον Μάιο

Τιμές παραγωγού στη βιομηχανία: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση τον Μάιο

Συνεχίζεται η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην Ευρώπη λόγω της μείωσης του κόστους ενέργειας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,9% στην Ευρωζώνη τον Μάιο και κατά 1,8% στην Ε.Ε. σε σχέση με τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, σημειώθηκε πτώση 1,5% στην Ευρωζώνη και 0,5% στην Ε.Ε.

Τιμές παραγωγού στη βιομηχανία: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη μείωση τον Μάιο-1

Μάλιστα, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση, της τάξης του 10,6%, την οποία ακολουθεί η Ιρλανδία (-9,7%) και το Βέλγιο (9,6%). Στον αντίποδα, μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (36,3%), στη Σλοβακία (21%) και στη Λετονία (12%). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές υποχώρησαν κατά 12,9% τον Μάιο.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, η αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αποδίδεται ιδίως στη βουτιά στις τιμές του ενεργειακού τομέα, που υποχώρησαν κατά 13,3% τον Μάιο έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι. Οι τιμές στον κλάδο των ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά 1,5% στο ίδιο διάστημα. Αντιθέτως, άνοδο 5,6% καταγράφηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά, 6,7% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 9,6% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Εξ ου και συνολικά, οι τιμές στη βιομηχανία εξαιρουμένης της ενέργειας σημείωσαν άνοδο 3,4%.

Μηνιαία πτώση

Σε σχέση με τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-7,4%), την Ιταλία (-3,1%) και τη Φινλανδία (-3%). Αντιθέτως, μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (2,8%) και τη Μάλτα (0,4%).

Σε επίπεδο Ευρωζώνης υπήρξε πτώση 5% στον τομέα της ενέργειας, 1% στα ενδιάμεσα αγαθά και ήπια πτώση 0,1% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά και αυξήθηκαν κατά 0,3% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Συνολικά, εξαιρώντας την ενέργεια, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,9% στις τιμές των παραγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο

PMI: Νέα βελτίωση στη μεταποίηση τον Ιούνιο – Αυξήθηκαν οι παραγγελίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News