Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανακούφιση από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές προσδοκίες

Νέα υποχώρηση κατέγραψαν τον Μάιο οι καταναλωτικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη

ΕΚΤ: Ανακούφιση από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές προσδοκίες

Νέα υποχώρηση κατέγραψαν τον Μάιο οι καταναλωτικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη, μετά την απότομη πτώση του προηγούμενου μήνα. Το γεγονός δίνει θετικό μήνυμα στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, εν μέσω της συζήτησης για το πόση περισσότερη νομισματική σύσφιξη χρειάζεται.

Ο προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες έπεσε στο 3,9% από 4,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της ΕΚΤ. Για τα επόμενα τρία χρόνια, πάντως, παραμένει αμετάβλητος στο 2,5% πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2%. 

Η πτώση των προσδοκιών για την προσεχή περίοδο ακολουθεί μια υποχώρηση του πληθωρισμού στην νομισματική ένωση με μοχλό κυρίως τις μειωμένες τιμές ενέργειας. Ωστοσο, οι υποκείμενες πιέσεις τον τιμών -δηλαδή ο δομικός πληθωρισμός- παραμένει ισχυρός.

ΕΚΤ: Ανακούφιση από τα στοιχεία για τις καταναλωτικές προσδοκίες-1

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι θέλουν να δουν μια διαρκή πτώση του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, προτού σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Μια ακόμη αύξηση του κόστους δανεισμού στις 27 Ιουλίου είναι σχεδόν βέβαιη, αλλά τα ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματα είναι ανοιχτά.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ενώ η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει στο τέλος της σύσφιγξης, «το ερώτημα για το πόσο περαιτέρω θα πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική ανάπτυξη σε ορίζοντα 12 μηνών βελτιώθηκαν ελαφρώς, αν και οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας στο -0,7% σε σύγκριση με -0,8% τον Απρίλιο. 

Παράλληλα, αναμένουν να μειωθεί η ανεργία στο 11% από 11,2% τον Απρίλιο, ενώ βελτιωμένες είναι οι προσδοκίες για το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες, καθώς αναμένουν να αυξηθεί κατά 1,2% σε σύγκριση με 1,1% τον Απρίλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τότε γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News