Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 22:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για τα σιτηρά: Επανασύνδεση της Ρωσίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο εξετάζει η ΕΕ

Συμφωνία για τα σιτηρά: Επανασύνδεση της Ρωσίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο εξετάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μια πρόταση για τη δημιουργία θυγατρικής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο, ως παραχώρηση προς τη Μόσχα, ανέφεραν τη Δευτέρα οι Financial Times.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διασφάλιση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ το Κρεμλίνο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, δήλωσε ότι δεν έχει τίποτα να ανακοινώσει σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο Ιούλιο για την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας για 120 ημέρες, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Έκτοτε έχει παραταθεί τρεις φορές, αλλά πρόκειται να λήξει αργότερα αυτόν τον μήνα.

Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι κυρίως καλαμποκιού και σιταριού έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Μόσχα επανέλαβε τη Δευτέρα ότι είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας, επειδή δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών τη Δευτέρα, με τις τιμές του σιταριού Wv1 να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

«Υπάρχει γενική πεποίθηση στην αγορά ότι η συμφωνία για τα ουκρανικά φορτία δεν θα παραταθεί, εκτός εάν η Ρωσία λάβει ουσιαστικές παραχωρήσεις», δήλωσε ένας Ευρωπαίος έμπορος σιτηρών.

«Η χαλάρωση των τραπεζικών κυρώσεων θα ήταν μια γρήγορη μέθοδος για να δοθεί κάτι στη Ρωσία», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι παραμένουν οι αμφιβολίες για το αν η συμφωνία θα παραταθεί.

Η Ρωσία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά επειδή η Δύση ενήργησε με «εξωφρενικό», όπως χαρακτηριστικά είπε, τρόπο σχετικά με τη συμφωνία, αν και διαβεβαίωσε τις φτωχές χώρες ότι οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών θα συνεχιστούν.

Το σχέδιο της Μόσχας, που προτάθηκε μέσω συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, θα επέτρεπε στο υποκατάστημα της τράπεζας να διαχειρίζεται πληρωμές που σχετίζονται με εξαγωγές σιτηρών, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Η νέα μονάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT, το οποίο έκλεισε για τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT.

«Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε να μιλήσω λεπτομερώς για το τι κάνει ο ΟΗΕ», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν έρθει σε επαφή με «έναν αριθμό εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, για να βρουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times, η πρέσβειρα του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Olha Trofimtseva, δήλωσε ότι η ΕΕ ήθελε «να διευκολύνει με κάποιον τρόπο τη συμφωνία για τα σιτηρά».

«Από τη μία πλευρά, κάθε ευκαιρία για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων είναι καλή. Από την άλλη πλευρά, το να κάνεις παραχωρήσεις σε έναν εκβιαστή σημαίνει ότι τον ενθαρρύνεις να συνεχίσει να εκβιάζει», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. «Είναι ένα γνωστό αξίωμα: ένας εκβιαστής δεν σταματά αν εκπληρώσεις τις απαιτήσεις του. Απλώς έρχεται με νέες απαιτήσεις».

Ως δύο από τους κορυφαίους γεωργικούς παραγωγούς παγκοσμίως, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παίκτες στις αγορές σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, από σιτάρι και κριθάρι μέχρι κραμβέλαιο και ηλιέλαιο. Η Ρωσία κατέχει επίσης δεσπόζουσα θέση στην αγορά λιπασμάτων.

Εκτός από την αποκατάσταση της πρόσβασης στο SWIFT, η Ρωσία επιδιώκει και την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, καθώς και την άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News