Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 16:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Τα εργοστάσια κατέγραψαν το χειρότερο μήνα από την εποχή της πανδημίας

Ιταλία: Τα εργοστάσια κατέγραψαν το χειρότερο μήνα από την εποχή της πανδημίας

Τα εργοστάσια της Ιταλίας είχαν το χειρότερο μήνα τους από την κορύφωση του lockdown της πανδημίας στις αρχές του 2020, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει απότομη επιβράδυνση.

Ένας δείκτης υπευθύνων αγορών που καταρτίστηκε από την S&P Global και δημοσιεύτηκε σήμερα (3/7) έπεσε στο 43,8 τον Ιούνιο από 45,9, πολύ πιο κάτω από τη χαμηλότερη εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μια ένδειξη κάτω από το 50 δείχνει ότι η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται.

Η οικονομία της Ιταλίας τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο στην αρχή του έτους, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,6% το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης έχουν μειώσει τη δραστηριότητα των εργοστασίων τους τελευταίους μήνες, παρόλο που οι υπηρεσίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένουν σταθερές.

Μια κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από την κυβέρνηση της Ιταλίας. Την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργός Giorgia Meloni επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως «απλοϊκή συνταγή αύξησης των επιτοκίων», μια θέση που επανέλαβε σήμερα ο υπουργός βιομηχανίας Adolfo Urso σε συνέντευξή του στο Il Messaggero.

Οι ενδείξεις επιδείνωσης της μεταποίησης φαίνονται από την άποψη της Confindustria, της κύριας επιχειρηματικής ένωσης της Ιταλίας, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία παρουσιάζει πτωτική δυναμική.

Η επιβράδυνση της μεταποίησης πιθανότατα θα συνεχιστεί επειδή οι νέες παραγγελίες μειώνονται επίσης απότομα, δήλωσε η S&P Global. Ενώ η ταχύτερη πτώση στο κόστος των πρώτων υλών από τον Απρίλιο του 2009 μπορεί να ευθυμήσει τις εταιρείες, αυτό είναι πιθανό να είναι σημάδι περαιτέρω δίνης.

«Η ύφεση στην ιταλική βιομηχανία, στην οποία εισήλθε ο κλάδος το δεύτερο εξάμηνο του 2022, φαίνεται να βαθαίνει», δήλωσε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Δώδεκα μήνες πτώσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση – Σε χαμηλό 37 μηνών ο PMI

Μελόνι: Η Ιταλία μπορεί να κρατήσει σχέσεις με την Κίνα και χωρίς τη «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος»

Meloni κατά ΕΚΤ – Συντάσσεται με τους πολέμιους των υψηλών επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News