Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 14:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αεροδρόμια: «Καμπανάκι» για σκηνές χάους και φέτος – Αυξημένη η τουριστική κίνηση

Αεροδρόμια: «Καμπανάκι» για σκηνές χάους και φέτος – Αυξημένη η τουριστική κίνηση

Για επανάληψη των σκηνών χάους που επικράτησαν πέρυσι στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια προειδοποίησε το Eurocontrol, δίνοντας έμφαση σε δημοφιλείς προορισμούς για το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, η εναέρια κίνηση την περασμένη εβδομάδα επανήλθε σε επίπεδα αντίστοιχα με την περίοδο πριν την επέλαση της πανδημίας. Ο υψηλός αριθμός των επιβατών αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τις αεροπορικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν δεχθεί ήδη πλήγματα από την έλλειψη αεροσκαφών και εργαζομένων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων αεροδρομίων κατά μήκος της Ευρώπης.

«Έχουμε τονίσει ότι το καλοκαιρινό πρόγραμμα πτήσεων μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, ιδίως εάν τα υψηλότερα επίπεδα κίνησης συμπέσουν με απροσδόκητα γεγονότα, όπως κακές καιρικές συνθήκες ή απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αεροπορικής κίνησης», δήλωσε εκπρόσωπος του Eurocontrol, σύμφωνα με το Bloomberg.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 34.000 πτήσεις και το Eurocontrol αναμένει 33.000 πτήσεις κάθε μέρα μεταξύ του Ιουλίου και του Αυγούστου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρότι οι επικεφαλής των αεροδρομίων από την πλευρά τους έχουν διαβεβαιώσει επανειλημμένως ότι η λειτουργία θα είναι ομαλή αυτό το καλοκαίρι, οι ελλείψεις εργαζομένων συνεχίζονται και είναι πιθανό να επιβαρύνουν τη λειτουργία.

Το Eurocontrol πάντως αναμένει ότι η κίνηση θα είναι αυξημένη τις περισσότερες ημέρες του επόμενου διμήνου σε δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, όπως η Αθήνα, η Βουδαπέστη και η συνολικά η Γαλλία, ιδίως όμως η Ρενς και η Μασσαλία. Τις Παρασκευές και τα σαββατοκύριακα, καθώς και κατά τις εβδομάδες κορύφωσης τουριστικής κίνησης, το Eurocontrol προβλέψει ότι η τουριστική κίνηση θα είναι αυξημένη στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες, τη Λευκωσία, τη Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Όπως προειδοποίησε ο ευρωπαϊκός φορέας, ο υψηλός αριθμός επιβατών στα αεροδρόμια είναι πιθανό να οδηγήσει σε καθυστερήσεις.

Προειδοποίηση και από αεροπορικές

Στελέχη των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη έχουν ήδη προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αναστάτωσης αυτό το καλοκαίρι, τονίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να συμβούν αντίστοιχα περιστατικά με πέρυσι. 

Για παράδειγμα, ο Jozsef Varad, διευθύνων σύμβουλος της Wizz Air, είχε προειδοποιήσει παλαιότερα ότι οι αεροπορικές υπηρεσίες δεν θα είναι τέλειες αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από το χάος που υπήρχε πέρυσι. Ο ίδιος, όμως, δήλωσε αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα του αεροπορικού κλάδου, υποστηρίζοντας ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, έχει προειδοποιήσει για ακυρώσεις πτήσεων λόγω των απεργιών στα αεροδρόμια της Γαλλίας. Πράγματι, μόνο την περασμένη εβδομάδα, η Ryanair ακύρωσε 130 πτήσεις, ενώ είχε ήδη ακυρώσει επιπλέον 400 στις αρχές του Ιουνίου λόγω των διαμαρτυριών.

Ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, είχε σημειώσει πριν από μερικές ημέρες ότι η Ευρώπη θα έρθει φέτος αντιμέτωπη και με ένα ακόμη εμπόδιο, καθώς ο διαθέσιμος εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει συρρικνωθεί περαιτέρω σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τόνισε ότι τα αεροδρόμια είναι καλύτερα προετοιμασμένα από πέρυσι.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκτινάσσονται οι τιμές των πτήσεων – Υποψίες αισχροκέρδειας

Πώς παρκάρουμε στο Ελ.Βενιζέλος: Τι αλλάζει με την ελεγχόμενη στάση στο τέρμιναλ

Αεροδρόμια: Αύξηση 10,8% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News