Τρ. Πειραιώς: Αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων – Οι εξαιρέσεις
Αυξήθηκαν οι τιμές στην πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων τον Ιούνιο, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 4,68% σε μηνιαίο επίπεδο.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν στην τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ τα λιγότερα κέρδη συγκέντρωσαν οι τιμές στα βοοειδή, στον χυμό πορτοκαλιού και στη ζάχαρη. Εξαίρεση αποτέλεσε η τιμή στο βαμβάκι, που υποχώρησε σημαντικά, ενώ οριακές απώλειες σημείωσε η τιμή στο ρύζι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), οι συνθήκες για το EL-Ninio δείχνουν τα πρώτα σημάδια τους και αναμένεται να ενισχυθούν τον χειμώνα του 2023/24, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων. Αυτό που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς, το επόμενο διάστημα, είναι η ένταση του φαινομένου, με τις προσδοκίες μέχρι στιγμής να κάνουν αναφορά για ήπιο El-Ninio. Για το σιτάρι, ο τορπιλισμός της Ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας και η κίνηση της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές της αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην τιμή του. Οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η αυξημένη ζήτηση για αιθανόλη στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την τιμή του. Η εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης για βαμβάκι και οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές αναμένεται να ενισχύσουν τις πτωτικές πιέσεις. Για τη σόγια, η τιμή της αναμένεται να ενισχυθεί, λόγω της ενίσχυσης της κατανάλωσης σογιέλαιου ως βιοκαυσίμου.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε ανοδικά (+4,68%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να καταγράφει λιγότερα κέρδη (+1,32%). Καταλύτες της κίνησης αυτής κατά πάσα πιθανότητα αποτέλεσαν η υποχώρηση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα της πιθανής παύσης στα επιτόκια από τη Fed και η υπερβάλλουσα ζήτηση έναντι της προσφοράς. Μεσοπρόθεσμα, η τάση παραμένει αρνητική στα αγροτικά προϊόντα, ενώ βραχυχρόνια εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, παρά τον μετριασμό των παγκόσμιων αναπτυξιακών προοπτικών.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Η επόμενη φάση στη μάχη έναντι του πληθωρισμού: Τα κέρδη των εταιρειών
Capital Economics: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές των τροφίμων
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στη σοκολάτα – Τι αλλάζει στην παραγωγή κακάο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News