Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 12:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώδεκα μήνες πτώσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση – Σε χαμηλό 37 μηνών ο PMI

Δώδεκα μήνες πτώσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση – Σε χαμηλό 37 μηνών ο PMI

Σε ακόμη βαθύτερη ύφεση περιέπεσε τον Ιούνιο η μεταποίηση στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη PMI της HCOB να διολισθαίνει σε χαμηλό 37 μηνών. Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 43,4 μονάδες από 44,8 μονάδες τον Μάιο, ολοκληρώνοντας έτσι δώδεκα συναπτούς μήνες πτώσης.

Τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τον δείκτη καταδεικνύουν συνολική επιδείνωση στον κλάδο. Ενδεικτικά, η παραγωγή των εργοστασίων της Ευρωζώνης υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2022. Επίσης, η ζήτηση μειώθηκε κατακόρυφα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, με τις πωλήσεις να είναι ιδιαίτερα ασθενείς στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Τέλος, η απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη άγγιξε χαμηλά επτά ετών.

Δώδεκα μήνες πτώσης στην ευρωπαϊκή μεταποίηση – Σε χαμηλό 37 μηνών ο PMI-1

Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της HCOB, η Ελλάδα είχε για έναν ακόμη μήνα την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες. Ο ελληνικός PMI είναι ο μοναδικός που βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες -το όριο μεταξύ επιδείνωσης και βελτίωσης- και αναρριχήθηκε σε υψηλό δύο μηνών, πηγαίνοντας κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση ύφεσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

PMI: Νέα βελτίωση στη μεταποίηση τον Ιούνιο – Αυξήθηκαν οι παραγγελίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News