Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο – Σε χαμηλό 2 ετών ο προτιμώμενος δείκτης της Fed

ΗΠΑ: Νέα μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο – Σε χαμηλό 2 ετών ο προτιμώμενος δείκτης της Fed

Περαιτέρω μειώθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις τον Μάιο στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από την αποκλιμάκωση του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο και παρακολουθεί στενά η ομοσπονδιακή τράπεζα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο δείκτης ανήλθε στο 3,8% σε ετήσια βάση έναντι 4,3% τον αμέσως προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας χαμηλό δύο ετών. Εξαιρώντας το ευμετάβλητο κόστος τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,6%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ωστόσο, οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%, καταγράφοντας έτσι σημαντική επιβράδυνση από το 0,6% του Απριλίου. Αυτό συνέβη παρά την αύξηση του προσωπικού εισοδήματος κατά 0,4%.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού δείχνει ότι η νομισματική πολιτική της Fed έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Βέβαια, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα από τον στόχο της τράπεζας για 2%. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος ενδέχεται να μην επιτευχθεί για πολλά χρόνια ακόμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ VS Ευρώπης: Γιατί διαφέρει η μάχη εναντίον του πληθωρισμού;

Κεντρικές τράπεζες: Το τελευταίο στάδιο στη μάχη του πληθωρισμού θα είναι το πιο επίπονο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News