Business & Finance Πέμπτη 29/06/2023, 21:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Οι πολίτες γίνονται πιο απαισιόδοξοι για τα εισοδήματα και τη στέγη

Κίνα: Οι πολίτες γίνονται πιο απαισιόδοξοι για τα εισοδήματα και τη στέγη

Περισσότεροι Κινέζοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται τώρα και αναμένουν πτώση των τιμών στέγης τους επόμενους τρεις μήνες, ανησυχητικό σημάδι για την οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς πιθανότατα θα υπονομεύσει τη ζήτηση κατοικιών και θα πλήξει την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ένας δείκτης που μετρά πώς αισθάνονται οι Κινέζοι για το εισόδημά τους υποχώρησε στο 49,7, με περίπου το ένα έκτο των ερωτηθέντων να λένε ότι κέρδισαν λιγότερα χρήματα το τρέχον τρίμηνο από ό,τι τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με έρευνα σε καταθέτες που διενεργήθηκε από την κεντρική τράπεζα της Κίνας. Ο δείκτης υποχώρησε πέρυσι καθώς η χώρα μπήκε σε lockdown πριν ανακάμψει ξανά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Περίπου το 17% των ερωτηθέντων αναμένει πτώση των τιμών των κατοικιών στην Κίνα το επόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το 14,4% των ατόμων που είπαν το ίδιο το προηγούμενο τρίμηνο. Περίπου το 16% των Κινέζων βλέπει τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται, από 18,5% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 54,2% τις βλέπει αμετάβλητες, ουσιαστικά το ίδιο με το προηγούμενο τρίμηνο.

No Recovery in House Prices Yet | Prices continue to fall although at a slower pace
 
 

Η κατασκευή κατοικιών είναι ένας κρίσιμος τομέας για την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίση για περίπου δύο χρόνια, με τις τιμές να υποχωρούν, τους κατασκευαστές ακινήτων να κηρύσσουν στάση πληρωμών, πολλά διαμερίσματα να παραμένουν άδεια και απούλητα και ορισμένους ιδιοκτήτες σπιτιού να αρνούνται να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η κεντρική τράπεζα και οι τοπικές κυβερνήσεις λαμβάνουν τώρα μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια και να μειώσουν τους περιορισμούς αγοράς για να προσπαθήσουν να τονώσουν τη ζήτηση, αλλά υπάρχουν ακόμη ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης στη ζήτηση για νέες κατοικίες. 

Ο κλάδος των ακινήτων παρουσίασε ελαφρά ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 1,3% στην πρώτη επέκταση σε περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί στο να δανειστούν για να αγοράσουν νέα σπίτια. Οι τράπεζες χορήγησαν το μικρότερο ποσό μακροπρόθεσμων δανείων σε νοικοκυριά πέρυσι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία και ο δανεισμός μειώθηκε κατά 13% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, υποδεικνύοντας ότι λιγότεροι άνθρωποι συνάπτουν νέα στεγαστικά δάνεια.

Κανένα σημάδι ανάκαμψης στις πωλήσεις κατοικιών

Η αγορά νεόδμητων κατοικιών της Κίνας παραμένει εξασθενημένη

Source: China Real Estate Information Corp.

 

Αυτή η αδυναμία στη ζήτηση για ακίνητα διαχέεται και σε άλλες βιομηχανίες που προμηθεύουν τον κλάδο, όπως ο χάλυβας, το γυαλί ή ο κατασκευαστικός εξοπλισμός, με τις πωλήσεις εκσκαφέων να μειώνονται κατά 44% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, μετά από πτώση 45% πέρυσι.

Καμία ανάκαμψη στις πωλήσεις κατασκευαστικού εξοπλισμού

Source: Media reports compiled by Bloomberg

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Σύννεφα στην Κίνα: Οι επενδυτικοί οίκοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Κίνα: Έχει κατεβάσει ταχύτητα «εργοστάσιο του κόσμου»; Οι δύο πλευρές

Κίνα: Πιέσεις στην Ε.Ε. να αφήσει στην άκρη τους εμπορικούς περιορισμούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News