Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 21:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μελόνι: Η Ιταλία μπορεί να κρατήσει σχέσεις με την Κίνα και χωρίς τη «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος»

Μελόνι: Η Ιταλία μπορεί να κρατήσει σχέσεις με την Κίνα και χωρίς τη «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος»

Η Ιταλία μπορεί να έχει άριστες σχέσεις με την Κίνα ακόμη και χωρίς να είναι μέρος μιας στρατηγικής συμφωνίας, είπε η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο. 

«Υπάρχουν συνεχείς αξιολογήσεις», είπε, αναφερόμενη στον αμφιλεγόμενο ρόλο της Ιταλίας στο πρόγραμμα Μία Ζώνη Ένας Δρόμος της Κίνας. «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σεβασμό, με τη συμμετοχή και του κοινοβουλίου».

Η Μελόνι εξετάζει το ενδεχόμενο να ανατρέψει την απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης να προσχωρήσει στο σύμφωνο με την Κίνα, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα. Η πρωτοβουλία Μία Ζώνη Ένας Δρόμος έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομής 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, αλλά θεωρείται ως ένας τρόπος για το Πεκίνο να επεκτείνει την επιρροή του.

Η Ιταλία υπέγραψε το σύμφωνο το 2019 όταν ο Τζουζέπε Κόντε ήταν πρωθυπουργός. Όμως, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η Ιταλία έχει παγιδευτεί ανάμεσα στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ειδικά στις συνέπειες από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία.

«Θα ήταν καλύτερα να μην αλλάξουμε ταχύτητα, αλλά να αναζητήσουμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Μελόνι στη Ρώμη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία μπλοκάρει τον έλεγχο της Pirelli από τους Κινέζους

Ιταλία: «Προ των πυλών» οι περιορισμοί στον κινέζο επενδυτή της Pirelli

Μελόνι: Στα Ηλύσια Πεδία για να «φτιάξει» τις σχέσεις της με τον Μακρόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News