Business & Finance Τετάρτη 28/06/2023, 16:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Meloni κατά ΕΚΤ – Συντάσσεται με τους πολέμιους των υψηλών επιτοκίων

Meloni κατά ΕΚΤ – Συντάσσεται με τους πολέμιους των υψηλών επιτοκίων

Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Giorgia Meloni, κατακεραύνωσε τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέχεια σχετικών δηλώσεων δύο άλλων μελών της ιταλικής κυβέρνησης. «Η απλοϊκή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων δεν θεωρείται από πολλούς ως ο σωστός δρόμος», δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να βλάψει τις οικονομίες μας περισσότερο από το καλό που προκαλεί με τη μείωση του πληθωρισμού, καθιστώντας τη μια επιβλαβή θεραπεία», τόνισε.

Ο Meloni επανέλαβε τις παρατηρήσεις που έκανε την Τρίτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini, ο οποίος χαρακτήρισε την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα «ανόητη και επικίνδυνη». Ο Antonio Tajani, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να προκαλέσει ύφεση.
Ο πληθωρισμός στην Ιταλία επιβραδύνθηκε στο 6,7% από 8% τον Ιούνιο, καταγράφοντας μια πιο αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση απ’ ότι προβλέπουν οι οικονομολόγοι για την Ευρωζώνη, αν και παραμένει πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ αναμένεται μια ακόμη αύξηση τον επόμενο μήνα. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι ακόμη ανοιχτό, αν και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν πει ότι περισσότερες αυξήσεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να είναι αναπόφευκτες για να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός. 

Ωστόσο, οι Ιταλοί πολιτικοί δεν είναι οι μόνοι που ασκούν κριτική. Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Μεντίνα δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη ότι έχει εκφράσει προσωπικά τις ανησυχίες του στην πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σχετικά με τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού στη χώρα του, λέγοντας ότι τα νοικοκυριά στη χώρα του είναι «ιδιαίτερα ευάλωτα» στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανίδα ομόλογός του, Nadia Calvino, δήλωσε ότι η χώρα της μάλλον δεν χρειάζεται περισσότερη δράση της ΕΚΤ, αν και αναγνώρισε ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εξυπηρετούν την ευρύτερη ζώνη του ευρώ. 

Η ομιλία της Meloni έγινε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ιταλία καθώς προηγήθηκε χθες ο διορισμός του Fabio Panetta στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, διαδεχόμενος τον Ignazio Visco.

Στην ομιλία της, η κ. Μελώνη επιβεβαίωσε επίσης ότι η επικύρωση μιας μικρής μεταρρύθμισης του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπεται προς το παρόν, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη υπογράψει τις αλλαγές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

Ανατροπή από τον Lane της EKT: Μην περιμένετε μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα 2 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News