Amazon: Μάχη με τη Γαλλία για τα μεταφορικά ύψους 3 ευρώ στις παραγγελίες βιβλίων
Η Amazon.com Inc. έχει προσφύγει στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας, για το καθεστώς ελάχιστης χρέωσης στα μεταφορικά ύψους 3 ευρώ για τα βιβλία από το διαδίκτυο, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που στοχεύουν στη χαλάρωση της ισχύος της στην αγορά αποτελούν παραβίαση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκκληση στο Conseil d’État στοχεύει στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και αναγκάζει την Amazon να επιβάλλει το τέλος για κάθε νέο βιβλίο που παραδίδει, ως μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου να βοηθήσει ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία να ανταγωνιστούν με τον κολοσσό ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου.
Η Amazon, η οποία χρέωνε προηγουμένως ένα λεπτό του ευρώ για τις παραδόσεις βιβλίων της, ισχυρίζεται ότι η εν λόγω απόφαση ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην εταιρεία και συνιστά «κατάχρηση εξουσίας» που θα μπορούσε να βλάψει τους καταναλωτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Αυτό το μέτρο θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα έξοδα των Γάλλων και θα περιορίσει την πρόσβασή τους σε βιβλία σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη είναι κύριο μέλημά τους», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Amazon Γαλλίας Frédéric Duval, βασιζόμενος στις προηγούμενες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας.
Η Επιτροπή είχε πει πριν από την ένσταση της Amazon ότι ο νόμος θα μπορούσε να έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των περιορισμών για την Covid-19, η Γαλλία κάλυψε τα έξοδα αποστολής για ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, για να βοηθήσει με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις τους. Οι νομοθέτες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Amazon θα έκανε τους Γάλλους λιανοπωλητές να χάσουν την αναμενόμενη έκρηξη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί επεκτείνονται στην Ινδία – Η δέσμευση Amazon και Google
Η Amazon ενισχύει τον ανταγωνισμό AI έναντι των Microsoft και Google με νέα εργαλεία cloud
Τεχνολογικές εταιρείες: Γιατί δεν μπορούν να κάνουν μαζικές απολύσεις στην Ευρώπη