Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 22:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλακτικές από το 2020 οι τράπεζες σχετικά με hedge fund που συνδέεται με την FTX

Επιφυλακτικές από το 2020 οι τράπεζες σχετικά με hedge fund που συνδέεται με την FTX

Ορισμένες τράπεζες που συνεργάζονται με την εταιρεία συναλλαγών Alameda Research του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρείας ήδη από το 2020, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η FTX τη Δευτέρα.

Ορισμένες τράπεζες άρχισαν να απορρίπτουν τα εμβάσματα προς ή από την Alameda την ίδια χρονιά που το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, ανέφερε η έκθεση.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Bankman-Fried υπεξαίρεσε δισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς πελατών για να καλύψει τις απώλειες της Alameda. Η FTX, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο μετά την παραίτηση του Bankman-Fried από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει εκτιμήσει ότι περίπου 8,7 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών υπεξαιρέθηκαν από το ανταλλακτήριο.

Ο Bankman-Fried που έχει δηλώσει αθώος για 13 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας, είχε πει στο παρελθόν ότι όταν η FTX δεν είχε τραπεζικό λογαριασμό, ορισμένοι πελάτες έστελναν χρήματα στην Alameda και πιστώνονταν στην FTX. Ο Bankman-Fried δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης.

Το 2020, ορισμένες τράπεζες που συνεργάζονταν με την Alameda πίεζαν την εταιρεία σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Ένας εκπρόσωπος τράπεζας έγραψε στην Alameda σχετικά με τις αναφορές στην FTX στη δραστηριότητα των εμβασμάτων της εταιρείας και ρώτησε αν ο λογαριασμός χρησιμοποιούνταν για τον διακανονισμό συναλλαγών στην FTX. Ένας υπάλληλος της Alameda απάντησε ότι ενώ οι πελάτες «κατά καιρούς συγχέουν την FTX και την Alameda», όλα τα εμβάσματα μέσω του λογαριασμού ήταν για τον διακανονισμό συναλλαγών με την Alameda, σύμφωνα με την έκθεση.

Η απάντηση του υπαλλήλου της Alameda ήταν ψευδής, δήλωσε η FTX τη Δευτέρα. Μόνο το 2020, ένας από τους λογαριασμούς της Alameda έλαβε πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις από πελάτες της FTX και πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από άλλους λογαριασμούς της Alameda που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από καταθέσεις πελατών, ανέφερε η έκθεση.

Ο Bankman-Fried, ένας 31χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος, εκμεταλλεύτηκε την έκρηξη στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να συσσωρεύσει μια εκτιμώμενη καθαρή αξία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ένας ισχυρός παίκτης του χώρου πριν η FTX κηρύξει πτώχευση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News