Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 14:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί η ευημερία τους, αλλά τα αφεντικά τους διαφωνούν 

Ερευνα: Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί η ευημερία τους, αλλά τα αφεντικά τους διαφωνούν 

Πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να παλεύουν με χαμηλά επίπεδα ευημερίας – με τους περισσότερους από αυτούς να λένε ότι η υγεία τους επιδεινώθηκε ή παρέμεινε σταθερή πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα 3.150 ατόμων που διεξήχθη τον Μάρτιο από την Deloitte και το Workplace Intelligence.

Ωστόσο τα ανώτερα στελέχη είχαν τελείως διαφορετική άποψη: Περισσότερα από τρία στα τέσσερα στελέχη πιστεύουν ότι η ευημερία του εργατικού τους δυναμικού βελτιώθηκε.

«Αυτό δείχνει ότι τα στελέχη είναι αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα του εργατικού δυναμικού», δήλωσε στο CNBC ο Dan Schawbel, διευθύνων σύμβουλος της Workplace Intelligence.

Ενώ το 77% των στελεχών πιστεύει ότι η ψυχική ευημερία των εργαζομένων βελτιώθηκε, μόνο το 33% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνεται έτσι, ανέφερε η έκθεση. Ένα ακόμη χαμηλότερο ποσοστό αισθάνθηκε ότι η κοινωνική και οικονομική του ευημερία (27% και 30% αντίστοιχα) ήταν σε καλύτερη θέση.

Η εργασία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην ευημερία

Η Deloitte και η Workplace Intelligence διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες έχουν κίνητρα για να επιτύχουν την ευεξία, με το 84% να λέει ότι η βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και οικονομικής τους υγείας είναι «ύψιστη προτεραιότητα» φέτος.

Στην πραγματικότητα, το 74% λέει ότι είναι πιο σημαντικό από το να προχωρήσουν την καριέρα τους, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, εμπόδια όπως ο μεγάλος φόρτος εργασίας, οι πολλές ώρες που αφιερώνουν σε αυτή και το άγχος ήταν στην κορυφή της λίστας με τα εμπόδια, που οι ερωτηθέντες λένε ότι εμποδίζουν τη βελτίωση της ευημερίας τους.

Για παράδειγμα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των εργαζομένων λένε ότι δυσκολεύονται να πάρουν άδεια ή να αποσυνδεθούν από την εργασία, με περίπου τους μισούς να αναφέρουν ότι «πάντα» ή «συχνά» χρησιμοποιούν όλες τις ημέρες της άδειάς τους σε ετήσια βάση.

Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι λένε επίσης ότι νιώθουν συχνά αρνητικά συναισθήματα και κόπωση, ανέφερε η έκθεση. Περίπου οι μισοί σημειώνουν ότι «πάντα» ή «συχνά» νιώθουν εξαντλημένοι (52%) ή έχουν στρες (49%).

«Με το χρόνο, η εργασία είναι η κύρια αιτία εξουθένωσης. Οι εργαζόμενοι είναι καταπονημένοι και με τις πρόσφατες απολύσεις τους τελευταίους έξι μήνες, υπάρχει περισσότερη δουλειά για λιγότερα άτομα», είπε ο Schawbel.

Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες

Η έκθεση τόνισε ότι η κακή κατάσταση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας των εργαζομένων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους ηγέτες.

Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια «αξιοσημείωτη αύξηση» στο ποσοστό των ερωτηθέντων που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους για κάποια άλλη που θα υποστήριζε καλύτερα την ευημερία τους.

Οι διευθυντές διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη βελτίωση της ευημερίας, καθώς «συνεργάζονται άμεσα» με τους υπαλλήλους σε καθημερινή βάση, είπε ο Schawbel.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι προϊστάμενοι δυσκολεύονται επίσης να παράσχουν υποστήριξη στα μέλη της ομάδας τους λόγω «οργανωτικών εμποδίων», όπως οι αυστηρές απαιτήσεις προγραμματισμού και η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων.

Ως αποτέλεσμα, μόνο το 42% των διευθυντικών στελεχών δηλώνουν ότι αισθάνονται «πλήρως» ενδυναμωμένοι και ικανοί να βοηθήσουν την εταιρεία τους να επιτύχει τις δεσμεύσεις της για ευημερία, ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα έδειξε ότι όχι μόνο οι διευθυντές πρέπει να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να εργαστούν για την οικοδόμηση της «ανθρώπινης βιωσιμότητας».

«Οι οργανισμοί που ασπάζονται αυτή την ιδέα βοηθούν τους υπαλλήλους τους να γίνουν πιο υγιείς, πιο ικανοί και πιο συνδεδεμένοι με την αίσθηση του σκοπού και του ανήκειν», εξηγεί η έκθεση.

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή ευκαιριών στους εργαζομένους να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους και να υιοθετήσουν νέες πρακτικές που υποστηρίζουν την υγεία του εργατικού δυναμικού, όπως η πιλοτική τετραήμερη εργασία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μετά την σιωπηλή, έρχεται η «ηχηρή παραίτηση»: Τι είναι, ποιοι την κάνουν και γιατί

Πέντε μικρές καθημερινές συνήθειες για περισσότερη χαρά και υγεία 

Πρακτική άσκηση: 4 λάθη που κάνετε και δεν συνεχίζετε μετά στην εταιρεία 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News