Business & Finance Κυριακή 25/06/2023, 12:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guindos (EKT): Στην τελική ευθεία της νομισματικής σύσφιγξης

Το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε ο Guindos

Guindos (EKT): Στην τελική ευθεία της νομισματικής σύσφιγξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εισέρχεται στην τελική ευθεία» του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Luis de Guindos.

Το πότε ακριβώς η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», δήλωσε ο Guindos σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. «Αυτό που συμβαίνει με τον δομικό πληθωρισμό είναι πολύ σημαντικό».

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μια ακόμη αύξηση τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη. Το τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρο, με ορισμένους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα βήματα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ και οι επιδράσεις «θα βοηθήσουν» στην επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού, τόνισε ο de Guindos.

Παράλληλα, είπε ότι είναι σημαντικό να «παρακολουθούμε τις δευτερογενείς επιδράσεις: ό,τι έχει να κάνει με τις αυξήσεις των μισθών και την εξέλιξη του κόστους εργασίας».

Εάν το σενάριο των δευτερογενών επιδράσεων περιπλέκεται «η νομισματική πολιτική θα πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη ένταση», είπε και πρόσθεσε ότι «η δημοσιονομική πολιτική πρέπει επίσης να διαδραματίσει ρόλο για τη μείωση του πληθωρισμού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News